Matija Belić (Žitkobasket)
Matija Belić (Žitkobasket)

Tragičan kraj u Udinama: Srbija izjednačila na sekund pred kraj produžetka, a onda napravila tehničku grešku i poslala Španiju u polufinale

Vreme čitanja: 3min | sre. 14.08.19. | 16:26

Velika greška Marka Markovića u poslednjem napadu

Šta reći, mlade košarkaše ovog leta jednostavno neće. Sjajno su danas igrali u Udinama, borili se protiv fantastične reprezentacije Španije, otišli u produžetak i činilo se da su izborili i drugi. A onda krah u poslednjoj sekundi, velika greška i dokaz da još mora da se uči. Španija je iz tehničke greške na sekund pred kraj utakmice došla do poena kojim je rešila pitanje pobednika i otišla u polufinale, 72:71.

Izabrane vesti

Trebalo je malo vremena na startu kako bi se srpski košarkaši opustili i shvatili da mogu da „pojedu“ Furiju. Zbog toga su Španci bili ti koji su prvi stigli do osetnije prednosti sredinom prve deonice, ali je ona ubrzo anulirana zahvaljujući odličnoj igri Matije Belića i Nikole Radovanovića. Da stvar bude još zanimljvija, samo njih dvojica su se i upisala u listu strelaca u redovima Srbije u prvih deset minuta, pa je na semaforu rezultat bio 18:17 za sastav Španije.

Bilo je problematično i u drugoj četvrtini. Ponovo su Španci bili ti koji su bolje krenuli i otišli na osam poena prednosti. Napad reprezentacije Srbije nije baš najbolje funkcionisao, ubačeno je samo deset poena u drugom kvartalu, pa je delovalo da će biti dosta problema u drugom poluvremenu. Zaostatak je iznosio osam poena, 35:27.

Start treće deonice doneo je velike probleme i za jedne i za druge. Za prvih pet minuta Španija je ubacila tri poena, a Srbija dva. Ali srpski košarkaši tada su ubacili u petu brzinu, usledila je serija 13:0, nešto slično što smo videli i na meču protiv Slovenije, pa je prednost pred poslednjih deset minuta igre bila na strani naše selekcije, 44:40.

Prednost Srbije je u poslednjoj deonici nastavila da raste sve do maksimalnih plus sedam. Španci su se trgnuli, pa su sredinom kvartala vezali par dobrih napada i meč ipak uveli u neizvesnu završnicu.

Nikola Đurišić (Banjica / Mega Bemaks)

Nikola Đurišić je odveo srpski sastav na četiri poena prednosti na tačno dva minuta pred kraj utakmice, ali je onda usledila kriza u ofanzivnom polju. Srećom, ni Španci nisu uspevali da se snađu, pa su tek na 30 sekundi pred kraj preko Garsije smanjili na koš razlike, ali nakon greške Stefanovića, ispostavilo se da su imali napad za produžetak, pa čak i pobedu.

Filip Branković je tada napravio faul, a na liniju za slobodna bacanja otišao je već pomenuti Garsija. Pogodio je oba slobodna bacanja, a Srbija je imala dve sekunde da izbegne produžetak i ode u polufinale. Đurišić je šutirao za tri, ali je nažalost bio neprecizan i otišlo se u produžetak, 57:57.

Na početku dodatnih pet minuta viđen je veliki broj faulova i slobodnih bacanja. Španci su konstantno imali prednost, koja je kako je vreme odmicalo bivala sve veća. Ali nisu se predavali srpski košarkaši, trojkom Matije Belića, potom magijom Nikole Radovanovića, a na kraju još jednim pogotkom Stefana Stefanovića sa distance na dve sekunde pred kraj izjednačila na 71:71.

A onda... Teško je objasniti šta se desilo. Španci su imali loptu sa strane, stao je jedan njihov igrač da je izvede. Sudija je sve to prekinuo, jer je primetio da je Marko Marković nagazio aut-liniju, što po pravilima nije dozvoljeno. Slična situacija mogla je da se vidi i na prošlosezonskom finalu Košarkaške lige Srbije između Crvene zvezde i Partizana. Dodatno bacanje, Španija je pogodila i tako obezbedila plasman u polufinale. Velika šteta i velika žal za propuštenu šansu.

Za kraj, treba navesti da je najefikasniji u redovima Srbije bio Matija Belić sa 28 postignutih poena i 14 skokova čime je došao do dabl-dabl učinaka. Isto to uradio je i Nikola Radovanović ubacivši 12 poena i uhvativši još 11 lopti. Dvocifren je bio i košarkaš Mega Bemaksa, Nikola Đurišić sa 10 poena i pet skokova. Sa druge strane, Špance je predvodio Garsija sa 19 poena, kao i Gonzales sa 12 ubačenih poena. 


ŠPANIJA – SRBIJA 72:71 /nakon produžetka/

Arena: „Primo Karnera“, Udine
Gledalaca: 250
Sudije: Marijus Čijulin (Rumunija), Andrej Šarapa (Belorusija), Manuel Benjamino Atard (Italija)

ŠPANIJA: Sančez 7, Gonzalez 12, Meka 5, Peraire 8, Očoa 7, Brito 2, Ribas 5, Vaskez 2, Garsija 19, Savedra, Viljen, Valeho 5
SRBIJA: Belić 28, Branković 7, Đurišić 10, Radovanović 12, Stefanović 9, Bošković 1, Dabović, Marković, Milijašević 3, Obradović, Petrović, Šaranović 1


Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Fiba Eurobasket U16


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara