Igre i plesovi iz svih krajeva sveta u Bečeju

Naredna tri dana bečejski glavni gradski trg je velika pozornica gde se mogu videti egzotične igre i plesovi uz neobične melodije iz svih krajeva sveta. Reč je o festivalu folklora koji zbog čuvanja kulturne baštine pomaže i UNESKO.

Obučen u tradicionalnu srpsku narodnu nošnju jednogodišnji Nebojša Marčić iz Bečeja najmlađi je među više od 500 učesnika 4. Međunarodnog festvala folklora "Bečej folk fest".

"I mama se bavila folklorom, davno beše, tako da nastaviće i on valjda tu tradiciju", kaže Ivana Mišković iz Bečeja.

Na Međunarodnom festivalu folklora u Bečeju osim domaćih i ansambli iz Gruzije, Rusije, Slovenije, Mađarske, Egipta, Španije, Francuske i Meksika.

"Organizacija festivala je odlična. Sviđa mi se u Srbiji, ljudi su prijatni i hrana je jako ukusna. Festival je prilika da se bolje upoznamo sa igračima iz drugih zemalja", ističe Valerija Herera iz Meksika.

"Predstavićemo tradicionalne igre iz Egipta. To su saidi, baladi i još neki plesovi koji se vekovima prenose na nove generacije", navodi Munir Sajid iz Egipta.

Četvrti "Bečej Folk Fest" traje četiri dana i zauzima posebno mesto u mapi kulturnih događaja u regionu, jer je Komisija republike Srbije za saradnju sa UNESKOM preuzela pokroviteljstvo ove manifestacije koja ima za cilj čuvanje i promovisanje svetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa.

"To pokroviteljstvo je dokaz da festivali koje smo dosada organizovali su bili uspešni, da su imali odredjeni kvalitet što u pogledu izvodjenja, organizacije, kvaliteta ansambala i to znači da smo prethodne tri godine svake godine napredovali. To je rezultiralo pokroviteljstvom koje imamo do 2021. godine", kaže Snežana Sekulić, iz bečejskog KUD-a "Đido".

Bina kao da nije dovoljna da bi se igrači folklora predstavili, pa se na glavnom gradskom trgu i ulicama Bečeja ovih dana mogu videti razigrana kola i neobični plesovi iz svih krajeva sveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво