Najnovije vesti
Vesti Društvo
Treći put da pet advokata nasilnika Jutke ne dolazi na ročište, ovaj put zbog GODIŠNJEG ODMORA; Marija Lukić: Šablonsko odlaganje suđenja

Treći put da pet advokata nasilnika Jutke ne dolazi na ročište, ovaj put zbog GODIŠNJEG ODMORA; Marija Lukić: Šablonsko odlaganje suđenja

Suđenje Milutinu Jeličiću Jutki, bivšem predsedniku opštine Brus, zbog polnog uznemiravanja Marije Lukić, koje se sada održava u Osnovnom sudu u Kruševcu, odloženo je danas za 23. septembar. Razlog je taj jer su svi Jeličićevi branioci na godišnjem odmoru.

sudjenje jutki, krusevac, marija lukic Foto: Nenad Božović / RAS Srbija
sudjenje jutki, krusevac, marija lukic

Odluku o premeštanju slučaja iz Brusa u Kruševac doneo je Vrhovni kasacioni sud. Razlog su bile prevelike tenzije između pristalica obe strane u ovom sudskom procesu, koje su pretile da prerastu u fizički obračun.

Današnje ročište, tako prvo je od kada je taj proces zbog različitih nepravilnosti izmešten iz suda u Brusu.

Podrška Marji Lukić ispred sudnice
Foto: Nenad Božović / RAS Srbija
Podrška Marji Lukić ispred sudnice

Međutim, za razliku od prethodnog suđenja kad je Jeličić došao sa čak pet advokata, na ovom je bio sam. Razlog je, kako je naveo predsedavajući sudija, taj jer su svi branioci na godišnjem odmoru.

Pročitajte još

Iako je Borivoje Borović, punomoćnik Marije Lukić, rekao da je na zadnjem pretresu rečeno da će se sledeće suđenje održati i ako Jeličićevi advokati ne dođu, sudija Aleksandar Kocić je odlučio da se pretres ipak odloži.

I Jeličić je izjavio da on ne bi mogao sam da se brani, uz sramno opravdanje da se na njega, navodno, "vrši ogroman pritisak".

Treće odlaganje zbog nedolaska Jutkinih branioca

Ovo je treći put da se suđenje odlaže jer Jeličićevi branioci nisu došli. Reč je prvom pretresu u Kruševcu i videćemo na narednim suđenjima da li je novi sudija pao pod pritisak - izjavio je advokat Borivoje Borović.

Marija Lukić kaže da je reč o još jednom šablonskom prolongiranju suđenja i da se nada da će se nastaviti 23. septembra izjavama svedoka koje su predložilli njeni punomoćnici.

Foto: Nenad Božović / RAS Srbija

Ispred suda su se okupile pristalice Marije Lukić. Nekoliko desetina njih iz NGO koje se bave zaštitom prava žena u Srbiji, noseći transparent, dale su podršku Mariji Lukić.

Podrška Mariji

- Moramo da pokažemo da seksualni napasnik kao što je Jutka, mora biti osuđen. Zato dajemo punu podršku hrabroj Mariji - kaže Ivana iz organizacije Peščanik.

Pročitajte još

- Dobro je što je suđenje izmešteno iz Brusa. Prevelike tenzije su se stvarale i vršen je ogroman pritisak na sud - kažu iz organizacije Žene u crnom.

Inače, suđenje u Kruševcu su pratili i predstavnici iz američke ambasade. Kako smo saznali, razlog je taj što je javnost u prethodnom periodu više puta upozoravala da je reč o kršenju ljudskih sloboda i prava.

Naredni pretres održaće se 23. septembra i u slučaju da Jeličićevi branioci ne budu prisustvovali.

Jeličić ponovo u Skupštini Brus

Zanimljivo je da je Skupština opštine Brus krajem juna vratila mandat Jeličiću, što znači da bi on ponovo mogao da se kandiduje za predsednika opštine ili neku drugu funkciju. On je inače sa mesta predsednika opštine Brus zvanično smenjen 2. aprila ove godine.

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić izjavio je, međutim, da Jeličić može da bude predsednik te opštine, ali ne kao kandidat naprednjaka.

15.000 poruka, pa ozbiljne pretnje

Suđenje Jeličiću od starta je bilo praćeno tenzijama, a Jeličićevi saradnici su tokom ranijih ročišta ispred suda, ali i ispred same sudnice, dobacivali, vređali i pretili kako Mariji Lukić, tako i drugim žrtvama u čijim slučajevima optužnice nisu podignute, ali su pozvane da budu svedoci u slučaju Marije Lukić. Trebalo je da upravo one svedoče na poslednjem pretresu u Brusu krajem maja, ali je suđenje prekinuto jer su Lukićeva i svedokinje doslovno prošle kroz torturu.

Pročitajte još

Podsećamo, Marija Lukić je u Jutkinom kabinetu radila kao sekretarica kada je njegovo seksualno uznemiravanje počelo. Naime, on je u nekoliko navrata tokom radnog vremena pokušao nasilno da poljubi Mariju iako je ona to odbijala.

Pored torture koju je trpela tokom radnog vremena, Jutka je Mariju zlostavljao i slanjem sms poruka, jer je nekadašnji predsednik opštine Brus za dve godine uznemiravanja svojoj sekretarici poslao oko 15.000 poruka u kojima je pisao brojne gadosti poput toga da želi da je "ljupka" i "volka".

U jednoj od prepisaka je čak potvrdio svoje nasilne radnje pokušavajući da se "izvini" Mariji što ju je nasilno "ljupkao" u toku radnog vremena.

Nakon što je Marija dala otkaz i obelodanila sve Jutkine gnusne radnje dobijala je brojne pretnje koje su se nastavile i tokom procesa suđenja.

Upravo zbog brojnih zloupotreba koje je Jutka pokušao da sprovede suđenje je premešteno u Kruševac.