Dostupni linkovi

AP: Stražari falsifikovali da su obilazili Epsteina svakih pola sata


Epstein je pronađen mrtav u zatvorskoj jedinici prošle subote
Epstein je pronađen mrtav u zatvorskoj jedinici prošle subote

Zatvorski stražari koji su radili u jedinici u kojoj je prošlu subotu pronađen mrtav američki milijarder Jeffrey Epstein osumnjičeni su da su falsifikovali unose u zapisnike kako bi prikazali da obilaze njegovu ćeliju svakih pola sata, što prema pisanju AP-a i izjavama osoba bliskim njegovom slučaju, nije bilo tačno.

Kako se navodi u izvještaju AP-a snimci nadzornih kamera pokazali su da stražari nisu obilazili zatvorsku jedinicu u kojoj je bio smješten Epstein a da su unosi u zapisnik pokazivali suprotno.

U međuvremenu žena koja optužuje Jeffrey Epsteina da ju je silovao dok je bila tinejdžerka, tužila je njegovu dugogodišnju djevojku i tri člana njegovog osoblja.

Tužba koja je u srijedu podnesena u New Yorku, dolazi prvog dana nakon što je novo pravilo uvedeno kojim se žrtvama seksualnog zlostavljanja dok su bili djeca olakšava da podnesu tužbu.

Nekoliko drugih žena je također reklo da će podnijeti građansku tužbu.

Milijarder Jeffrey Epstein pronađen je bez znakova života u svojoj zatvorskoj ćeliji, gdje je čekao suđenje zbog optužbi za seks trgovinu. Njegovo tijelo otkriveno je u subotu u 06:30 po lokalnom vremenu u New Yorku. Na njegovom tijelu je obavljena autopsija ali detalji još uvijek nisu poznati.

U trenutku njegove smrti Epstein je bio u zatvoru bez kaucije i suočavao se do 45 godina zatvora zbog optužbi za trgovinu seksom, seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja maloljetnih djevojaka.

Epstein se nalazio pod nadzorom nakon što je dvije sedmice ranije pronađen sa ranama oko vrata i u polusvjesnom stanju. No krajem jula skinut je sa nadzora i vraćen u posebne smještajne jedninice u zatvoru.

XS
SM
MD
LG