Hrvatska: Turisti se nisu otrovali hranom, moguć uzrok ugljen-monoksid 1Foto: Pixabay/Pexels

Uzrok smrti muškarca pronađenog na brodu kod Hvara i trovanja još pet osoba, prema prvim nalazima mogao bi biti ugljen-monoksid, rečeno je na konferenciji za novinare u KBC Split, prenosi HRT.

Lekari su u potpunosti isključili mogućnost da su se italijanski turisti, među kojima je dvoje dece koja su kritično, devojčica od 14 i dečak nepunih pet godina, otrovali hranom.

Devojčica i dečak koji se leče u jedinici intenzivnog lečenja i dalje su životno ugroženi. Imaju zatajenje više organa i dalje su na respiratoru. U njihovoj krvi nađena je povećan nivo karboksihemoglobina u krvi što može biti posledica udisanja ugljen-monoksida. Intenzivno lečenje se nastavlja. Deca su stabilnije danas nego što su bili juče, izjavila je prim. dr Branka Polić.

Važno je vreme od inhalacije do dolaska u bolnicu. Bolesnici i deca su u bolnicu došli s vrednostima koje koje nisu ugrožavajuće za život. Međutim ne znamo kolike su te vrednosti bile u trenutku inhalacije, dodala je. Nije mogla predvideti koliko će lečenje trajati. Naša jedinica je referentni centar ministarstva zdravstva za ovakve slučajeve, dobijaju optimalnu lekarsku pomoć, poručila je.

„Kad je neko životno ugrožen, onda znači da je ishod neizvestan“, dodala je na pitanje novinara koliko je stanje opasno.

„Troje bolesnika, majka dece koja je imala najtežu kliničku sliku, njeno stanje danas je bolje, ali to je daleko od dobrog. Ovo drugo dvoje, od kojih je jedan i lelar, ujedno i gradonačelnik tog gradića odakle potiču, bolje su, oni su bili praktično u dnevnoj bolnici, ali će sutra doći da ponove nalaze“, rekla je Polić.

Na pitanje da li se zna uzrok smrti, rekla je da se ona kao lekar brine o deci, a da Državnom tužilaštvu treba dopustiti da obave svoj posao.

Policajcima pozlilo na brodu

Tokom uviđaja na brodu na kojem su se otrovali talijanski turisti dvojici policajaca je pozlilo, potvrđeno je za N1 iz PU splitsko-dalmatinske.

Oni su preventivno su odvezeni u ambulantu na Hvaru, a posle pregleda pušteni su kući. Svedoci s hvarske rive za Jutarnji list su rekli da u potpalublje broda na kojem su se otrovali Talijani službenici ulaze s maskama i bocama za kisik i ne zadržavaju se predugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari