14. avgust  2019. 12.45  | Izvor: RTV

Fudbalerke Spartaka u Ligi šampiona

BRATISLAVA -

Fudbalerke Spartak plasirale su se u Ligu šampiona pošto su u trećem meču kvalifikacija odigrale sa mađarskim Ferencvarošem 2:2

Igru Spartaka iz prvog poluvremena treba što pre zaboraviti. Igralo se presporo i neprecizno uz veliki broj grešaka u pasovima. Osim toga, stalni presing odlično motivisanih igračica Ferencvaroša kao da je u čvor zavezao par naših ključnih igračica i sprečio ih da razviju svoju igru.

I pored gola, koji je fenomenalna Fanni Vágó postigla u 20. minuti, i većeg poseda lopte u korist Ferencvaroša, "golubice" su uspevale da koliko-toliko održe ravnotežu na terenu i ne dožive rezultatski fijasko.

U drugom poluvremenu mogla se videti potpuno drugačija i mnogo kvalitetnija igra "golubica". To se odmah odrazilo na drugačiji odnos snaga na terenu. Spartak više nije u podređenom položaju i sve češće atakuje na gol Ferencvaroša. U 56. minuti Kayla Adamek upošljava Tijanu Filipović a vanserijskoj igračici, kao što je Tijana Filipović, dovoljan je prostor veličine petoparca i samo delić sekunda da fintom tela prevari čuvarke i da loptu pošalje u mrežu za izjednačujućih 1:1.

"Golubice" dobijaju krila i žestoko pritiskaju na gol Ferencvaroša. Samo 5 minuta kasnije Tijana Matić je u izvanrednoj prilici, ali je lopta za par santimetara prošla pored stative. U 72. minuti i Kayla Adamek je u lepoj prilici, ali i njena lopta ide van okvira gola. Ferencvaroš istog momenta uzvraća napad, Petra Kocsán snažno šutira i svi na stadionu unapred vide loptu u mreži, ali Milica Kostić je odbranila neodbranjivo.

Napadi se naizmenično smenjuju da bi u ponovo Fanni Vágó u 78. minuti zatresla mrežu Milice Kostić. Ferencvaroš vodi sa 2:1 i ima rezultat koji ih vodi u Evropu. Na stadionu erupcija oduševljenja. Igračice su ushićene, navijači Ferencvaroša lupaju u bubnjeve. Gotovo je gotovo ...

Ali slavlje Mađarica je kratko trajalo. Samo dva minuta kasnije proradio je tandem "Fića i Tića" i pored toga što su bezmalo punih 90 minuta uspešno bile čuvane, kao da su od zlata napravljene. Tijana Filipović majstorski asistira do Tijane Matić, a majstor kao što je Matićeva majstorski matira golmanku Ferencvaroša za izjednačujućih 2:2. I nerešen rezultat je dovoljan da Spartaku otvori put u Evropu.

Preostalih 10 + 4 minuta naknade vremena, naizmenično su smenjivale akcije čas jedne, čas druge strane.

Bio je to finiš za infarkt!

A onda je pištaljka Vere Opeykine označila kraj meča. Na jednoj strani terena "golubice" se vesele i slave. Imaju razlog. Spartak je i ove godine među najboljim timovima Evrope. Na drugoj strani terena, u timu Ferencvaroša, suze i neverica. Nisu izgubile utakmicu, ali će novu šansu za društvo najboljih timova Evrope morati da sačekaju još godinu dana.

"Golubice" su u prva dva meča savladale Agaristu 12:0, dok su Slovan pobedile sa 7:0.

Srodne vesti