Inflacija nadmašila očekivanja: Poskupeli hoteli, video-igre i konzole

Stopa inflacije u Britaniji neočekivano je u julu nadmašila cilj centralne banke Engleske (BoE) od 2,0 odsto, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.08.2019.

11:57

Inflacija nadmašila očekivanja: Poskupeli hoteli, video-igre i konzole
Foto: Depositphotos/dimdimich

Potrošačke cene porasle su po godišnjoj stopi od 2,1 odsto u julu, nakon rasta od 2,0 odsto u junu, saopštila je britanska Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS).

Time su nadmašena i očekivanja analitičara koje je anketirao Rojters, a koji su predviđali pad inflacije na 1,9 procenata.

Ranije ovog meseca BoE je prognozirao da će inflacija, usled nižih cena nafte, pasti na trogodišnji minimum, odnosno ispod 1,6 odsto u poslednjem kvartalu ove godine.

Britanska funta je u julu oslabila za 2,4 odsto u odnosu na korpu vodećih svetskih valuta i trenutno je na najnižem nivou od oktobra 2016. godine.

Iz ONS-a, međutim, poručuju da je prerano za ocenu da je slabija funta ključni razlog koji se krije iza julskog rasta cena, i dodaju da su, umesto toga, rast cena hotelskih usluga, video-igara i konzola, kao i niži popusti na odeću tokom letnje sezone povećali godišnju stopu inflacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: