Država kupila duplo skuplje, a upitno bolje vakcine protiv gripa

Za zaštitu od gripa o trošku osiguranja za novu sezonu obezbeđeno je 48.000 vakcina više nego za prethodnu godinu.
Država kupila duplo skuplje, a upitno bolje vakcine protiv gripa
Foto: Pixabay
Odluka o dodeli ugovora za javnu nabavku Institutu "Torlak" RFZO je doneo u ponedeljak, pišu Novosti.
 
"Torlak" je na javnoj nabavci ponudio "Sanofi Pasterovu" vakcinu, a u obavezi je da do 15. oktobra isporuči svih 289.800 ugovorenih doza. Epidemiolozi kažu da je to taman na vreme za početak imunizacije protiv najmasovnijeg sezonskog zaraznog oboljenja.
 
Zaštita od gripa najugroženijih kategorija stanovništva, kao što su stariji od 65 godina ili hronično oboleli, koštaće nas ove sezone duplo više nego prethodne - čak 217.239.660 dinara sa PDV. Prošle godine je 241.620 doza plaćeno 111.336.079 dinara.
 
U ukupni trošak za vakcinu protiv gripa uračunato je i 600 doza za zaštitu najmlađih starosti od šest do 36 meseci, koje su ugovorene po 1.194 dinara. 
 
Predlog potrebnog broja doza dao je Institut za zaštitu zdravlja "Dr Milan Jovanović Batut", na osnovu kojeg je RFZO raspisao javnu nabavku. Količina vakcine za novu sezonu povećana je s obzirom na veće interesovanje za imunizaciju prošle sezone, ali je i cena "otišla u nebo". Prošle godine je, takođe od "Torlaka", kupljena "Sanofi Pasterova" vakcina za 419 dinara po dozi bez PDV, a ove godine je doza dostigla čak 679 dinara.
 
Reč je, naime, o naprednijoj četvorovalentnoj vakcini "vaksigrip" tetra, dok smo prošlih sezona kupovali trovalentni "vaksigrip". Ova sa oznakom tetra sadrži zaštitu od četiri soja virusa gripa, dok "vaksigrip" štiti od tri soja.
 
"Četvorovalentna sadrži dva A i dva B soja, dok u trovalentnoj imamo dva A i jedan B soj virusa gripa. Teško da ubacivanje još jednog B soja u vakcinu povećava zaštitu za više od dva do tri odsto, a razlika u ceni je velika. Mi smo svojevremeno radili ispitivanja u 'Torlaku' i zaključili da je B soj slabo potentan da stvara imunitet. On, znači, daje slabiju zaštitu i na osnovu tog iskustva, smatram da se zaštitni efekat ne menja mnogo ubacivanjem još jednog B soja u vakcinu", kaže za Novosti epidemiolog primarijus dr Radmilo Petrović.
 
Drugi učesnik u javnoj nabavci "Farmalogist" ponudio je "Abotovu" vakcinu, koja bi nas u krajnjem zbiru koštala gotovo 13 miliona dinara manje, ali za komisiju je bio sporan rok isporuke. Naime, "Farmalogist" je u ponudi dao napomenu da bi rok isporuke, "zakucan" na 15. oktobar, mogao biti produžen i to za 150.400 "influak" tetra (četvorovalentna) po ceni od 854,5 dinara za dozu, najkasnije do između 14. i 18. oktobra, a 139.400 "influak" (trovalentna) po ceni od 409,70 dinara od 4. do 8. oktobra. 
 
Ta ponuda je odbijena jer bi se, ako bi bilo prolongiranja roka, kasnilo sa početkom imunizacije, koja obično počinje polovinom oktobra.
 
Inače, prema planu "Batuta", 60.880 doza trebalo bi da bude isporučeno Zavodu za javno zdravlje Beograd, 28.500 doza Institutu za javno zdravlje Vojvodine, 15.620 doza Zavodu za javno zdravlje Šabac, te 13.340 Zavodu u Kragujevcu.
  • Jovan

    30.10.2019 18:41
    Korupcija u zdravstvu
    vakcine dobiju samo preko veze ostali moraju da kupuju u apoteci
  • dzo

    14.08.2019 18:06
    belog luka... polivalentnog
  • ZA špricanje

    14.08.2019 15:35
    Špricati, bilo šta...
    Šta... protiv gripa?
    More - i protiv prehlade!
    I protiv svinjske kuge!
    Šta... nema veze! Bitno je da se nešto špricne u stanovnike.
    Više volem da špricam građane Srbije, nego leba da jedem!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.