14. avgust  2019. 11.09  →  20.16 | Izvor: Tanjug, FoNet

Ministarstvo kulture: Hodžaj da se obavesti, crkva je srpska

BEOGRAD, PRIŠTINA -

Potpredsednik kosovske vlade u ostavci Enver Hodžaj, koji je izjavio da "Srbija manipuliše činjenicama prisvajajući crkvene objekte kao svoje", trebalo bi da u sebi pronađe snagu da pogleda istini u oči i obavesti se o činjenicama u brojnim domaćim i međunarodnim naučnim i stručnim izvorima, poručili su iz Ministarstva kulture i informisanja.

video icon

U monografiji "Crkva Sv. Nikole - Katedrala Novog Brda" iz 2018. godine, arheologa Marka Popovića i Igora Bjelića, koji su na projektu UNESKO bili angažovani u svojstvu naučnog i konzervatorskog savetnika, dati su rezultati istraživanja iz 2015. i 2016. godine.

Poreklo i stih hrama jasno su dokazani i ponovićemo ono što tvrde i svi drugi autoritativni istorijski i stručni nalazi - radi o ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, stoji u saopštenju Ministarstva kulture.

Dodaje se da bi prištinske vlasti trebalo da se pozabave istraživanjem, definisanjem i afirmacijom albanskog materijalnog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, u čemu im želimo svaki uspeh, a svoj stav o srpskom kulturnom nasleđu, pored brojnih ostalih rušilačkih poteza, čitavom svetu su pokazali 2004. godine.

Raskošna srpska spomenička baština na Kosovu i Metohiji sjaji kroz vekove i ponos je evropske i svetske kulture i to će zauvek biti, poručilo je ministarstvo.

Ministarstvo kulture i informisanja u dilemi je da li da pozove Hodžaja da se uzdrži od izgovaranja besmislica i neistina, ili da ga ohrabri da to čini i dalje kako bi svetsku javnost detaljno upoznao sa agresivnim pokušajima otimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji od strane prištinskih vlasti.

Ostavljamo Hodžaju da se sam opredeli za jednu od ove dve perspektive, zaključeno se u saopštenju.

Hodžaj: Crkve, džamije i ostala baština pripadaju Kosovu

Crkve, džamije i ostala kulturna, istorijska i verska baština pripadaju Kosovu, poručuje Enver Hodžaj, potpredsednik vlade u Prištini u tehničkom mandatu, u odgovor na stav Beograda da je nedavno služenje mise na ostacima crkve Svetog Nikole u Novom Brdu neprihvatljivo.

"Opsesija Srbije da prisvaja sve, uzrok je nekoliko ratova i sukoba na Balkanu. Srpska politika svojim igrama prema Albancima često uključuje naučnike i manipuliše činjenicama. Nije ni čudo što u 14. i 15. veku, od kada datira crkva u Novom Brdu, nismo imali veze sa tamošnjim narodima, pa je svojatanje te crkve kao srpske smešno", napisao je Hodžaj na svom Fejsbuk nalogu.

Srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević je ranije ove sedmice, preko Papskog nuncijata u Beogradu, uputio pismo kardinalu Đanfranku Ravasiju, predsedniku Papskog saveta za kulturu, kojim ga je pozvao da pokrene inicijativu i preduzme korake "kako albanski katolički kler na teritoriji samoproglašenog tzv. Kosova ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetosti i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda.

To je "smešna i apsurdna" igra Srbije, s obzirom na to da je "Kosovo gotova činjenica", kaže Hodžaj.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

фрљ  14. 08. 2019. | 16:29
Ето ти `наручилаца`. Колико су платили дон Милогорцу за `пробни балон` ? Фуј-и