HODŽAJ PRISVAJA NAŠE NASLEĐE: Crkve, džamije i ostala baština pripadaju Kosovu; Srbija ima opsesiju da prisvaja sve

Tanjug

14. 08. 2019. u 10:53

Crkve, džamije i ostala kulturna, istorijska i verska baština pripadaju Kosovu, poručuje Enver Hodžaj, potpredsednik vlade u Prištini u tehničkom mandatu

ХОЏАЈ ПРИСВАЈА НАШЕ НАСЛЕЂЕ: Цркве, џамије и остала баштина припадају Косову; Србија има опсесију да присваја све

Foto: EPA

Crkve, džamije i ostala kulturna, istorijska i verska baština pripadaju Kosovu, poručuje Enver Hodžaj, potpredsednik vlade u Prištini u tehničkom mandatu, u odgovor na stav Beograda da je nedavno služenje mise na ostacima crkve Svetog Nikole u Novom Brdu neprihvatljivo.


"Opsesija Srbije da prisvaja sve, uzrok je nekoliko ratova i sukoba na Balkanu. Srpska politika svojim igrama prema Albancima cesto uključuje naučnike i manipuliše činjenicama. Nije ni čudo što u 14. i 15. veku, od kada datira crkva u Novom Brdu, nismo imali veze sa tamošnjim narodima, pa je svojatanje te crkve kao srpske smešno", napisao je Hodžaj na svom Fejsbuk nalogu.


Srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević je ranije ove sedmice, preko Papskog nuncijata u Beogradu, uputio pismo kardinalu Đanfranku Ravasiju, predsedniku Papskog saveta za kulturu, kojim ga je pozvao da pokrene inicijativu i preduzme korake "kako albanski katolički kler na teritoriji samoproglašenog tzv. Kosova ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetosti i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda.

PROČITAJTE JOŠ: SRAMNO PREKRAJANjE ISTORIJE: ''Otimaju'' hram da izbrišu Srbe


To je "smešna i apsurdna" igra Srbije, s obzirom na to da je "Kosovo gotova činjenica", kaže Hodžaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Strucnjakowsky

14.08.2019. 11:16

Pa sto trazite da ga priznamo.Hahahaa Sve kao i njihovo ,a ne pomeraju se sa mesta, priznali ih manje od polovine sveta,i taj broj ce vremenom drasticno da pada.

Nislija

14.08.2019. 11:41

Dakle.....! Vredi li ovo komentarisati? Siptaru....SPC i Srbija imaju tapije za svaki kvadratni milimetar Svete Srpske zemlje! I tako mnooogo stotina godina kad vas nije bilo na Srpskoj zemlji ni u tragovima! Kush bre ! Ajd tamo odakle si doso, ovo ti nije amerika pa da se zoves "afroamerikac"! Doduse, za njihove pretke,"afroamericke" se zna otkud oni tamo! A za vas se zna, napravili Austrugari narod od vas !

Nilski Konj

14.08.2019. 12:14

Srbija ima opsesiju??????? Što onda niste priznata Ukradena Država akoje tako , Najveći Lopovi na svetu su Albanci .....,,

mihailo

14.08.2019. 12:18

Gospodine ministre ako je to sve " kosovsko" kako tvrdite zašto onda dopuštate da se na arheološkom lokalitetu koji pripada pravoslavnoj crkvi vi kao predstavnik države tolerišete katoličko i albansko silovanje održavanjem mise na tom lokalitetu... Tu ste kao ministar jedne "države" potpuno zakazali i ovo vaše vađenje je samo dodatna blamaža i vas kao ministra i još više "države" koju predstavljate.

milos

14.08.2019. 12:26

istorijska pravda i pravo se ciklicno ponavljaju,danasnje izjave okupatora Srpskog Kosova i Metohije ,se ne razlikuju puno od doba Turske okupacije ,prvog sv rata sa austrijancima i nemcima, drugog sv rata sa hitlerom i njegovim prijateljima i zadnjeg rata sa natoom i njegovim prijateljima. Vec vidjeno.Hladne glave treba analizirati i dokumentovati sve nepodovstine ,hitlerovih prijatelja. Tragicno,male nacije koje su nastale u Jugoslaviji su nju i rasturale(svoj jedini garant opstanka).

Драган Р

14.08.2019. 13:36

По сваку цену треба прекинути сваку комуникацију са шиптарима које никакви аргументи не занимају и који су спремни на сваку лаж и превару. По оригиналном турском дефтеру (попису) за земљу Бранковића (отприлике данашњи КиМ) из 1455 године, дакле из времена о коме прича овај на КиМ је било више од 13000 српских кућа у свих 480 насеља, а шиптарских 46 у 23 села и на читавој тој територији КиМ није забележен ни један једини шиптарски топоним.

Vatro Marx

14.08.2019. 18:26

Zasto ste palili i podmetali bombé po msnastirima crkvama po cijelom Kosmetu sve Srpsko unistiti a sada to je sve Siptarsko. Ni sami neznate sta i kako, nikada nemoze Kosmet biti samostalna drzava, Srbine svoje neda.

Šumadinac BRE

14.08.2019. 19:26

mislis ...otmes...i onda tvrdis kako je to u stvari svo vreme bilo tvoje....ne pali to..... oteto prokleto