Najnovije vesti
Vesti Politika
PRIŠTINA OPET PROVOCIRA Hodžaj: Crkve, džamije i ostala baština PRIPADAJU KOSOVU

PRIŠTINA OPET PROVOCIRA Hodžaj: Crkve, džamije i ostala baština PRIPADAJU KOSOVU

Crkve, džamije i ostala kulturna, istorijska i verska baština pripadaju Kosovu, poručuje Enver Hodžaj, potpredsednik vlade u Prištini u tehničkom mandatu, u odgovor na stav Beograda da je nedavno služenje mise na ostacima crkve Svetog Nikole u Novom Brdu neprihvatljivo.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Enver Hodžaj Foto: D. Milenković / RAS Srbija
Enver Hodžaj

- Opsesija Srbije da prisvaja sve, uzrok je nekoliko ratova i sukoba na Balkanu. Srpska politika svojim igrama prema Albancima često uključuje naučnike i manipuliše činjenicama. Nije ni čudo što u 14. i 15. veku, od kada datira crkva u Novom Brdu, nismo imali veze sa tamošnjim narodima, pa je svojatanje te crkve kao srpske smešno - napisao je Hodžaj na svom Fejsbuk nalogu.

Srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević je ranije ove nedelje, preko Papskog nuncijata u Beogradu, uputio pismo kardinalu Đanfranku Ravasiju, predsedniku Papskog saveta za kulturu, kojim ga je pozvao da pokrene inicijativu i preduzme korake "kako albanski katolički kler na teritoriji samoproglašenog takozvanog Kosova ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetosti i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda".

- To je smešna i apsurdna igra Srbije, s obzirom na to da je Kosovo gotova činjenica - kaže Hodžaj.