Dorada na Akropolis kupu 1Foto: STARSPORT

„Bez obzira na to što je ovo bila pripremna utakmica, mislim da je veoma važno da smo pobedili“, izjavio je selektor košarkaša Srbije Aleksandar Đorđević posle druge pobede u tri dana nad motivisanom, borbenom i kvalitetnom selekcijom Litvanije (95:91). Ovog puta na njihovom parketu.

Pobeda je naravno bitna zbog samopouzdanja, ali više od rezultata selektora može da raduje energetski i kvalitativan pomak u odnosu na utakmicu u Beogradu. U napadu se igralo raznovrsnije, odlično kretanje dovelo je do toga da se Litvancima i po nekoliko puta „proda“ ista akcija.

„Odigrali smo znatno bolje nego u Beogradu. Ušli smo spremno od samog početka i polako ekipa dobija prepoznatljivu fizionomiju. Utakmica je ponovo bila fizički veoma zahtevna i nije ličila na prijateljsku, što je za nas dobro u ovom trenutku“, rekao je Đorđević.

Pod „fizionomijom“ Đorđević je verovatno mislio na prilagođavanje ritmu utakmice, jer njegov tim je i kad se igralo na mali rezultat (kao u Beogradu), i na visok (kao u Kaunasu) u ključnim momentima pokazao maksimum koncentracije na oba dela terena. I bio podjednako opasan i u reketu i sa distance.

Ponovljene su i neke slabosti, Litvanci su opet bili mnogo bolji u skoku, i taj segment igre izabranici Saše Đorđevića moraju da poboljšaju, bez obzira što je Litvancima uz šut spolja to najbolja karakteristika.

„Dopustili smo im mnogo ofanzivnih skokova, uz „naivne“ faulove koji su domaćinu omogućili niz slobodnih bacanja. Na taj način su se sve vreme vraćali u utakmicu, a u poslednjoj četvrtini uspeli da preokrenu rezultat. Posle tajm-auta smo uspeli da se saberemo, odigramo dobro, timski i dođemo do pobede. Zadovoljan sam što je naša reprezentacija posle mnogo vremena uspela da pobedi Litvance na njihovom terenu i to u fazi priprema u kojoj je njihov tim duže na okupu od našeg“, rekao je Đorđević i ponovio da ga posebno raduje što je njegov tim još jednom dobro odgovorio na „fizičku“ igru rivala.

„Dokazuje se, kao što sam već govorio, da samo kroz mnogo zajedničkih treninga i napornog rada možemo da dođemo do potrebne forme za Svetsko prvenstvo“, zaključio je Đorđević.

Naredne testove za Svetsko prvenstvo (31. avgust – 15. septembar) reprezentacija Srbije ima u Atini, na Akropolis kupu. U petak 6. avgusta „orlovi“ se sastaju sa Turskom (17.00), u subotu je protivnik Italija (17.00), a u nedelju domaćin Grčka (19.30).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari