VIDEO: Na Aljasci pomor lososa, zbog visokih temperatura doživeli srčani udar

Nakon što su Aljasku ovoga leta zahvatile rekordno visoke temperature, stanovnici su u rekama počeli da primećuju pomor riba, piše Alaska Public Media.
VIDEO: Na Aljasci pomor lososa, zbog visokih temperatura doživeli srčani udar
Foto: Pixabay
Stručnjaci smatraju da su zbog izuzetno visokih temperatura reke Kuskokvim lososi verovatno doživeli srčani udar.
 
Početkom jula, kada je Aljasku zahvatio toplotni talas i rekordne vrućine, temperatura vode u blizini područja Betel bila je viša od 20 stepeni Celzijusa, što je najviša temperatura reke Kuskokvim ikada zabeležena početkom tog meseca.
 
Tokom tog razdoblja, stanovnici koji žive duž donjeg toka reke Kuskokvim, prijavili su vlastima pomor lososa, odnosno viđenje većeg broja njih kako pluta nizvodno.
 
Naime, lososi nisu navikli na temperature iznad 20 stepena Celzijusa.
 
"Ono što se verovatno dogodilo je da se metabolizam lososa ubrzao do te tačke da su doživeli srčani udar. Takođe, zbog toplije vode, više je i parazita koji napadaju losose", objasnio je biolog aljaskog Odeljenja za ribu i divljač Ben Grej.
 
Grej i njegov tim zaplovili su početkom jula rekom Kuskokvim iz Betela do Akiaka kako bi proverili dojave građana. Uz put su izbrojali oko 20 mrtvih lososa.
 
Topla voda u reku dolazi iz okeana. U zalivu Kuskokvim je tokom ovog leta umelo da bude i 10 stepeni iznad proseka, a svakom plimom topla voda se povuče u donji tok reke.
 
"Kasnije ta vode ide uzvodno i meša se s hladnijom, zbog čega na nekim mestima dostiže temperature od 20 stepeni Celzijusa", rekao je Grej.
 
Sredinom jula, stanovnici cele regije Norton Sound izvestili su o velikom broju mrtvih lososa koji su uginuli na putu prema mrestilištu, a istu pojavu građani su snimili i ovog meseca u državnom parku Kachemak Bay State Park.
 
Na snimku se vidi kako na površini lagune plivaju mrtvi lososi, koji su takođe bili na putu prema svome mrestilištu; što znači da su uginuli pre nego što su položili jaja.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.