Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
UNAPREĐENJE ZDRAVSTVA U POTKOZARJU Za rekonstrukciju bolnice u Gradiški 2,5 miliona KM

UNAPREĐENJE ZDRAVSTVA U POTKOZARJU Za rekonstrukciju bolnice u Gradiški 2,5 miliona KM

Skorašnja rekonstrukcija Bolnice u Gradiški koštaće ukupno 2,5 miliona KM, a izvesno je stvaranje boljih uslova u Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica", gde je obnovljen gotovo ceo kompleks.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

To je prilikom nedavnih poseta gradiškim i dubičkim zdravstvenim ustanovama uključujući i lokalne uprave konstatovao Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS naglasivši da će novac za unapređenje zdravrstvenih usluga u Potkozarju najvećim delom obezbediti Vlada RS.

-Ukupan projekat za obnovu Bolnice u Gradiški, čije usluge koriste pacijenti iz nekoliko opština biće realizovan u tri faze. Prva faza koja će početi ovog leta, a košta 500.000 KM podrazumeva proširenje kapaciteta operacionih sala i ojačavanje građevinskog dela zgrade – rekao je ministar Šeranić.

On je precizirao da se druga faza odnosi na energetsku efikasnost a treća na modernizaciju. Mirko Manojlović, direktor Bolnice podseća da je prema anketi Fonda zdravstvenog osiguranja RS provedenoj među pacijentima, Bolnica Gradiška visoko rangirana.

– Beležimo povećanje broja pacijenata, konsultativno-specijalističkih pregleda, laboratorijskih usluga, a smanjenje broja bolničkih dana, što je dobar trend – naveo je Manojlović. Bolnica Gradiška je usvojila program razvoja laparoskopske i onkološke hirurgije. Deset lekara gradiške bolnice je na specijalizaciji, a veći broj na različitim vidovima edukacije, što je od ključnog značaja za projekte modernizacije i rekonstrukcije bolnice.

Pilipovic
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Pilipovic

Šeranić je takođe pohvalio odelenje palijativne nege koje ovde ima sedmogodišnje iskustvo. Resorni ministar smatra da gradiška bolnica i Dom zdravlja koji zajedno čine sektor primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, pružaju kvalitetne usluge koje će novim ulaganjima, smatra resorni ministar, biti znatno unapređene. Tome bitno doprinosi opredeljenost gradske uprave, da finansijski te na druge načine pomogne zdravstvenom sektoru u ovoj sredini, zaključio je ministar Šeranić nakon razgovora sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem.

 -U nekoliko faza opremićemo stari deo bolnice gde se nalaze operacione sale i sobe za pacijente koje su u veoma lošem stanju. Cilj je da ova ustanova bude reprezent na regionalnom nivou sa vrhunskim specijalističkim uslugama - istakao je Adžić. On se takođe založio za nabavku novog sanitetskog vozila za Hitnu službu Doma zdravlja rekavši da će i gradska uprava u tome pomoći.

Podsećamo, u okviru Doma zdravlja Gradiška, na čijem području ima 56 mesnih zajednica sa 56.000 stanovnika, deluje 26 timova porodične medicine. Vesna Gluvić Čelić, direktor Doma zdravlja Gradiška istakla je da se problemi u radu i poslovanju ove ustanove odnose na finansiranje, organizovanje hitne medicinske pomoći i dodelu specijalizacija. Ona je rekla da će Dom zdravlja Gradiška, u dogovoru sa resornim ministarstvom i gradskom vlasti, pokušati da nabavi sanitetsko vozilo za potrebe Hitne službe, navodeći takođe da ovde nedostaju pedijatri.

-Dom zdravlja Gradiška je od resornog ministarstva dobio saglasnost za specijalizaciju dva pedijatra. To će ublažiti problem ali se na to mora pričekati nekoliko godina zato što smo do sada bezuspešno raspisivali konkurse za pedijatre – rekla je Vesna Gluvić Čelić, tokom satsanka sa resornim ministrom.

Tokom posete Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica" u Kozarskoj Dubici, ministara Šeranić pohvalio je evidentan poslovni napredak ove ustanove.

-Pomoći ćemo poslovodstvu Bolnice “Mlječanica” da obezbedi maksimalno iskorištavanje prirodnih potencijala za termoterapiju, elektroterapiju, magnetoterapiju, ultrazvučnu i sonoterapiju. To će stvoriti uslove za povećanje broja pacijenata - rekao je Šeranić.

Poznata po lečenju osteoporoze

Dragan Brdar, direktor Bolnice “Mlječanica” smatra da ova zdravstvena ustanova obuhvata široko područje zdravstvenih usluga, od dijagnostike do rehabilitacije.

– Smeštajni kapacitet bolnice je 147 kreveta. Osim odeljenja za poluintenzivnu negu, u objektima koji su u potpunosti renovirani su dodatni kapaciteti u hotelskim sobama i apartmanima za smeštaj pokretnih pacijenata – rekao je Brdar.

Posebnu celinu čini naselje od 15 bungalova. Brdar je naglasio da se ova bolnica posebno izdvaja po uspešnoj prevenciji i lečenju osteoporoze, ali da je dostupna i ultrazvučna dijagnostika krvnih sudova, mekih tkiva i druge dijagnostičke procedure. Laboratorija koristi najsavremeniju opremu za hematološke i biohemijske analize. Podsećamo, u ovoj ustanovi su bitno poboljšali poslovne bilanse te, osim modernizacije bolnice, odredili dugoročne razvojne programe.