Kraj za jedno sunce u Severnoj Makedoniji

Vlada S. Makedonije zatražila je od lokalnih samouprava da sa svih javnih mesta uklone simbole sunca Vergine koje je do 1995. godine bilo deo makedonske zastave

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.08.2019.

20:08

Kraj za jedno sunce u Severnoj Makedoniji
Ilustracija: Deposit photos/benjaminec

Sunce Vergine, koje se posle proglašenja nezavisnosti Makedonije, nalazilo na zastavi te države, od utorka je nepoželjan simbol na javnim mestima u toj državi.

Vlada Severne Makedonije naložila je lokalnim samoupravama da, u skladu sa ranijim međunarodnim obavezama, uklone ovaj simbol sa javnih mesta, čime se suštinski završava proces uklanjanja simbola oko kojih su se skoro tri decenije sporili Skoplje i Atina.

Nedugo posle proglašenja nezavisnosti, Makedonija je na zastavi imala zvezdu ili sunce Vergine, simbol antičke Makedonije koji se doduše u plavo-beloj kombinaciji nalazi na zastavi Grčke Makedonije.

Taj simbol je 1995. godine, pod pritiskom Grčke, zamenjen makedonskim suncem, prenosi RTS.

Kompromisna verzija ovog sunca nalazi se na spomeniku Aleksandru Makedonskom u Skoplju i na pločnicima nekoliko gradova u Severnoj Makedoniji. Poslednjih godina mogao se videti samo kao deo scenografije tokom protesta opozicionog VMRO-DPMNE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: