Najnovije vesti
Vesti Politika
POPUŠTANJE Opozicija smanjila listu zahteva, Vučić spreman SVE DA IM ISPUNI

POPUŠTANJE Opozicija smanjila listu zahteva, Vučić spreman SVE DA IM ISPUNI

Lider SzS Nebojša Zelenović rekao je da opozicija ima tri predloga koja vlast mora da ispuni da ne bi bilo bojkota izbora. Istog dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će opiziciji dati sve što traže, ali da rad ne mogu da pobede.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
protest jedan od pet miliona Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
protest jedan od pet miliona

Da li je reč o prvim "plodovima" dijaloga, o racionalnom spuštanju lestvice ili o popuštanju pod pritiskom pojedinih međunarodnih zvaničnika, nije poznato, ali je očigledna promena u izjavama koje su političari na vlasti i u opoziciji davali u poslednje vreme.

Nebojša Zelenović, koji je trenutno predsedavajući SzS, posle drugog sastanka predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka rekao je da Savez za Srbiju traži tri konkretne stvari.

- Hitno treba smeniti i izabrati sve članove REM-a, druga stvar je saglasnost oko novih članova RIK, a treća jeste smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije i članova odbora - rekao je Zelenović.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Ovo ne bi bilo neobično da tokom prethodnih nedelja i meseci SzS lestvicu nije digao mnogo više. Ekspertski tim dao je tada svoje predloge koje je Predsedništvo SzS prihvatilo, a u odnosu na to više se ne pominje učestvovanje predsednika Aleksandra Vučića u kampanji, ne pominju se promene u informativnom programu RTS-a i RTV-a, pritisak na birače, a odustalo se i od smene ministra kulture i državnih sekretara zbog stanja u medijima. Dan nakon što je predsednik SSP i jedan od lidera SzS Dragan Đilas rekao da nema dijaloga bez prisustva javnosti i direktnog prenosa, i od toga se odustalo.

Pročitajte još

S druge strane, očigledno je i popuštanje vlasti.

Vučić je pre dva dana izjavio da su izborni uslovi danas deset puta bolji nego u vreme prethodne vlasti, a da će vlast uraditi sve što opozicija smatra da treba kako bi izborni uslovi bili još bolji.

- Uradićemo sve što još oni misle da možemo i po pitanju biračkih spiskova i u finansiranju političkih partija, šta god hoće uradićemo jer ne možete da pobede rad, sposobnost i marljivost lažima i izmišljenim pričama - istakao je Vučić.

Foto: Dimitrije Goll / Tanjug

Vučić je rekao da je do sada okrugli sto vlasti i opozicije bio o dve teme i istakao da tamo nema nikavog predloga "1 od 5 miliona", već da opozicija dolazi na sastanke da bi davala izjave za medije.

Kako je rekao, odgovor vlasti je da će da 99 odsto predloga o finansiranju, kao i 100 odsto onoga što se tiče biračkog spiska prihvati, ali opozicija, primetio je, neće da kaže da je sve prihvaćeno.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da jeste došlo do obostranog popuštanja i da pokazatelj nisu samo izjave Zelenovića i Vučića.

bojan klačar
Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija
bojan klačar

- Vlast je pokazala dobru volju već pristankom da razgovara s opozicijom, što je do sada bilo teško zamislivo. Još pre nekih mesec dana Vučić je rekao da je spreman da pozove posmatrače OEBS-a i da podržava sređivanje izbornih spiskova. Što se opozicije tiče, pristanak na razgovore, ali i izjava Nebojše Zelenovića o tri predloga ukazuju da se od čvrstog stava i prvobitnih uslova odustalo - navodi Klačar za "Blic".

Šta je uticalo na popuštanje?

Da li su na popuštanje obe strane uticali racionalan pristup ili pritisak iz međunarodne zajednice, manje je bitno. Ali je sigurno da razgovori koji se danas vode između vlasti i opozicije pre samo godinu ili dve nisu bili mogući.

Pročitajte još

U tom periodu stigli su izveštaji Evropske komisije i OEBS-a u kojima Srbija ne ispunjava neophodne preporuke. Došlo je do protesta i najave bojkota, a vlast je svesna i da su pred Srbijom ustavna reforma i promene pravosuđu, sporazum sa Prištinom i evropske integracije. Iako obezbeđivanje većine nije upitno, svakako da svako želi da postigne što veći konsenzus o ovako ozbiljnim pitanjima i na kraju da podeli odgovornost.

Iako su preostala tri predloga, oni pokrivaju dosta i nije ih lako ispuniti.

Sasvim je sigurno da će svi svoje odluke do kraja pokušavati da proguraju i da niko neće lako prihvatiti da mu se na teret stavi bojkot.

REKLI SU...

Nebojša Zelenović, SzS

Foto: Zoran Žestić / Tanjug

- Hitno treba smeniti i izabrati sve članove REM-a, druga stvar je saglasnost oko novih članova RIK, a treća jeste smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije i članova odbora. Ispunjenje ovih zahteva biće znak da smo na pragu bilo kakve političke regularnosti, u suprotnom pregovori neće imati smisla.

Vladimir Orlić, SNS

Foto: Filip Krainčanin / Tanjug

- Mi nemamo problem da se ponašamo u skladu sa pravilima i najmodernijim standardima, to smo i ponovili. Što se tiče stvari koje se tiču funkcionerske kampanje, nemamo s tim problem. To je već zakonom regulisano, što se tiče prakse i postupanja, za nas je to čisto.

Vladimir Đurić, SMS

Foto: Promo / RAS Srbija

- Svima je jasno da postoje deficiti u izbornom procesu i finansiranju kampanje koja favorizuje velike igrače. Možemo kroz dijalog doći do nekih promena, ali je važno da se to pretoči u zakone. Trenutno smo dosta daleko od toga.

Žarko Obradović, SPS

Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug

- Za nas izbori traju i počinju kada se završe prethodni. Ne možemo da shvatimo da izabrani predstavnici građana ne mogu da obavljaju poslove u vreme kada su zakazani izbori. Nije logično da ko ima rezultate ne može da ih pokaže.

Đorđo Žujović, LDP

Foto: Tanjug

- Apelujem na predsednika Aleksandra Vučića da pokuša bar u narednih šest meseci da se ne ponaša kao ostrašćeni partijski lider i da bude predsednik jer moraju u svemu ovome svi da učestvuju. Od Vučića zavisi da li će dogovori uspeti.