U srednjim školama slobodno više od 8.000 mesta 1Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

Završni ispit u avgustovskom roku biće održan 20, 21. i 22. avgusta, a na njega će izaći oko 300 učenika koji su iz opravdanih razloga propustili malu maturu u junu.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu prosvete, na nivou svake školske uprave određena je po jedna osnovna škola u kojoj će učenici polagati testove. Čim budu dobili rezultate, oni će 23. avgusta predati listu želja, ali će moći da navedu samo obrazovne profile u kojima je ostalo slobodnih mesta.

Izuzetak je petoro učenika koji su položili prijemni ispit za upis u Matematičku gimnaziju, ali su propustili završni ispit iz matematike(održan u naknadnom terminu zbog „provaljivanja“ testova) pošto su morali da otputuju na matematičku Balkanijadu na Kipru. Ova deca će moći da se upišu u Matematičku gimnaziju ukoliko budu imala više poena od poslednjeg primljenog kandidata na rang-listi.

U trogodišnjim i četvorogodišnjim srednjim školama slobodno je 8.109 mesta. Na njih će moći da konkuriše i 161 učenik koji je ostao neraspoređen nakon drugog upisnog kruga. I ovi đaci treba da se obrate školskoj upravi kojoj pripadaju, gde će dobiti informaciju u kojim srednjim školama je ostalo mesta za upis.

Prema podacima Ministarstva prosvete nakon prvog upisnog kruga, po prvoj želji je upisano 64,62 odsto svršenih osnovaca, po drugoj 15 odsto, a po trećoj želji sedam odsto. U trogodišnjim obrazovnim profilima će se školovati 11.702 đaka, u četvorogodišnjim školama 48.991, a u specijalizovanim odeljenjima 3.065.

U drugom krugu, od 1.230 učenika koji su popunili listu želja, upisano je 1.069 – 590 u trogodišnje profile, 476 u četvorogodišnje i troje u specijalizovana odeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari