IZRAELCI PROTERALI RADNICU SA FILIPINA I NJENO DETE: Još 600 porodica suočeno sa deportacijom (VIDEO)
Foto: AP/Ariel Schalit

deportacija

IZRAELCI PROTERALI RADNICU SA FILIPINA I NJENO DETE: Još 600 porodica suočeno sa deportacijom (VIDEO)

Planeta -

Jedna radnica sa Filipina i njen 13-ogodišnji sin rođen u Izraelu proterani su iz te zemlje, nakon što je sud odbacio žalbe, saopštila je danas nevladina prganizacija koja brani decu suočenu sa istom sudbinom.

Proterivanje je potvrdila uprava za imigraciju u Izraelu, preneo je Frans pres.

Rozmari Peres je uhapšena pošle sedmice sa svojim sinom jer joj je istekla radna viza, uprkos protestima stranih radnika i njihove dece.

Oko 600 porodica sa Filipina, uključujući mnoge sa decom rođenom u Izraelu, suočene su sa deportacijom, navela je organizacija Ujedinjena deca Izraela (UCI).

Majka i sin su odvedeni na međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva ali se u poslednjem trenutku odustalo od njihovog putovanja, jer je majka pružila otpor, navode izraelski mediji. To joj je ulilo tračak nade da će normalizovati svoj status u Izraelu.

Međutim, u ponedeljak uveče Rozmari Peres i njen sin koji govori hebrejski i nikada nije bio u domovini svoje majke su ukrcani na avion izraelske kompanije El Al za Bangkok, odakle će otputovati za Manilu.

Uprava za imigraciju je saopštila da je Rozmari Peres bila u Izraelu mnogo godina, od čega 12 nelegalno.

Oko 28.000 radnika sa Filipina radi u Izraelu, većinom pomažući u kućama Izraelaca. Vizu dobijaju pod uslovom da ne zasnuju porodicu u Izraelu, sem u posebnim uslovima.

Na migrante i imigraciju se obraća posebna pažnja u toj zemlji koja nastoji da jevrejsko stanovništvo ostane većinsko. Izraelski mediji navode da nikada do sada nije silom deportovana porodica čija deca pohađaju školu.

Rohan Perez koji je proteran s majkom bio je podvrgnut posebnom tretmanu jer je imao psihološke teškoće rekli su advokati.

Socijalni radnik je upozorio da će odvođenje dečaka iz bliskog okruženja i odlazak na Filipine u kritičnoj fazi njegovog razvoja izazvati nepopravljivu štetu.

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustracija: AP/Ariel Schalit)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja