• Search form

13.08.2019 | 14:07

Odložen početak 17. Beer festa zbog vremenskih (ne)prilika

Odložen početak 17. Beer festa zbog vremenskih (ne)prilika

Belgrade Beer Fest odložio je za 15. avgust početak svog 17. izdanja zbog očekivanog nevremena, a većina programa, prvobitno predviđena za 14. avgust, biće pomerena na ponedeljak, 19. avgust.

Dan uoči planiranog početka rekordnog programa BBF-a na četiri bine na Ušću, organizatori su objavili na društvenim mrežama da zbog najave izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova početak festivala pomeraju na 15. avgust i da će uskoro objaviti novu satnicu.

Na 17. BBF-u planirano je više od 120 besplatnih koncerata, a kao glavna zvezda najavljen je bio bivši gitarista grupe The Smiths, Džoni Mar (Johnny Mar).

Muzički program na 17. BBF-u prvi put će biti održan uporedo na četiri bine (Main, Alternative, Groove i Bunt), a trebalo je da počne 14. avgusta muzičkim spektaklom "Rock opera" u izvođenju Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta i novosadskog Big benda, pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika.

Na glavnoj bini najavljene su muzičke zvezde iz regiona i sire, a prvog dana prvi put u Srbiji gostovaće legendarni gitarista Džoni Mar, koji će, pored pesama sa svojih albuma, izvesti i neke od najvećih hitova Smitsa. Prvi dan festivala obeležiće i bendovi Artan Lili, Majke i Kanda, Kodža i Nebojša.

Džoni Mar stiže na BBF u okviru turneje po najvećim evropskim festivalima, uključujući Glastonberi i Sziget.

Nakon razlaza Smitsa, gde je delovao i kao tekstopisac i pevač, nastavio je karijeru kao član nekoliko bendova (The Pretenders, The The, Electronic, Modest Mouse i The Cribs). Gostovao je na albumima i ostvario uspešnu saradnju sa grupama kao što su Oasis, Talking Heads, Pet Shop Boys, Pearl Jam i pevačima poput Brajana Ferija, Toma Džonsa i drugih. Prvi samostalni album "The Messenger" izdao je 2013. godine, a nakon godinu dana i drugi album "Playland". Poslednji album "Call the Comet" snimio je u svom studiju i objavio 2018. godine, opisujući ga kao “lični magični realizam".

Mar vrhuncem karijere Smitsa smatra album "The Queen is Dead", pa će, pored pesama sa svojih albuma, na BBF-u izvesti i neke od najvećih hitova te kultne grupe.

Drugi dan festivala, prema prvobitnom planu, trebalo je da otvari Atomsko sklonište, a nastupiće i Marko Louis, Kerber i Eyesburn, te američki reperi Crazy Town X, koji dolaze prvi put na BBF, u sklopu turneje kojom obeležavaju 20 godina rada.

Na glavnoj bini najavljeni su, između ostalih, i domaći bendovi Sharks, Snakes and Planes, Bjesovi, Električni orgazam i Orthodox Celts, a prvi povratnički koncert održaće grupa Negative. Iz Hrvatske stiže popularni splitski reper Vojko V, kao i jedan od najtraženijih bendova u regionu Brkovi, koji na duhovit način spaja turbofolk sa rokom i hevi metalom, te veterani muzičke scene Bilja Krstić i YU Grupa, Magnifico, Damir Urban, crnogorski bend Perper, kao i Dejan Cukić, Bombaj štampa, Blaža i kljunovi, zagrebački bend Elemental, britanski Zion Train, koji već 30 godina na inovativan način miksuje rege i dens muziku.

Na Alternative i Groove binama će nastupiti predstavnici alternativnih muzičkih pravaca, a Bunt stage biće rezervisan za nastupe demo bendova, koji su se izdvojili tokom Bunt rock festivala.

Među učesnicima na Alternative bini najavljeni su Direktori, Virvel, TBF, Bella technika, Autopark, Straight Mickey and the Boyz, Kojoti, Plejboj, Nikola Vranjković, Kralj Čačka, FIT, Veliki prezir, Obojeni program, Hadži prodane duše, Texas Flood, Zona B, Zoster, Čovek bez sluha

Alternative bina

Na Groove bini nastupiće, između ostalih, Samostalni referenti, Irish Stew, Stuttgart Online, Dža ili bu, Sikter, Lost Propeleros, Ljubičice, Buč Kesidi, Vizelj… a svake večeri od ponoći DJ-evi Kišobrana.

Ulaz na sve koncerte je besplatan, osim za praćenje programa iz VIP zona u kojima će biti omogućena neograničena konzumacija pića tokom cele večeri. Za pristup VIP zoni neophodno je skinuti besplatnu mobilnu aplikaciju KeepApp, preko koje se aktivira VIP pass, očitavanjem jedinstvenog QR koda. Promo cena VIP paša iznosi 2.000 dinara.

Uživanje u VIP zonama biće omogućeno i posetiocima Music Weeka od 23. do 25. avgusta i Noći muzike 30. avgusta, koji će biti održani takođe na Ušću, u okviru nove “Cloud” festivalske platforme koju je Beogradska kulturna mreža, organizator BBF-a, pokrenula u saradnji sa Sky Music.

Groove bina

Beogradske vlasti tradicionalno podržavaju BBF, a prošle godine najavile su i dodatnu novčanu podršku, ističući njegov značaj za razvoj turizma i gradske ekonomije.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ponovio je nedavno na konferenciji za novinare da je BBF značajan ne samo zbog tradicije i obima, nego i zato što ga, kako je naveo, nije finansirala ni država, ni gradska uprava, već je privatna inicijativa. “Moguće je organizovati i privatne festivale u Beogradu i u našem gradu ih ima još, a upravo BBF je dokaz za to. Naravno, mi podržavamo takve inicijative i organizacije i očigledno je to dobra formula za uspeh”, rekao je Vesić na konferenciji za novinare, ističući da BBF okuplja svake godine pola miliona ljudi.

Gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš rekao je da je sa organizatorima iz Beogradske kulturne mreže sve isplanirano, kao i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Komunalnom milicijom Beograda.

Oko koncertnog prostora je postavljeno 6,5 kilometara ograde, a o bezbednosti će se brinuti na stotine redara, pripadnika MUP-a, Komunalne milicije, Saobraćajne policije, Žandarmerije i drugih jedinica. Na terenu će biti i policijski psi koji će biti zaduženi za pronalazak narkotika, rekao je Glavaš.

Zabranjeno je unošenje predmeta kojim je moguće povrediti sebe i druge, kao i oružja i pirotehnike.

Dva sata pre početka programa saobraćaj će biti zatvoren, a linije gradskog prevoza će biti preusmerene. Pred završetak koncerata, najavljeno je da će linije gradskog prevoza biti pojačane.

Prema navodima organizatora, 16. BBF posetilo je više od 520.000 ljudi, a glavne zvezde bili su The Stranglers i Roisin Murphy.

Festivalski sajt je belgradebeerfest.com, a program sa satnicom se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*U prilogu: Mapa festivalskog prostora (pdf)

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav