Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Cvijanović: Propuštena prilika za kandidatski status za EU

Cvijanović: Propuštena prilika za kandidatski status za EU

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je BiH ove godine propustila odličnu šansu da dođe do kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, jer nije mogla da obezbedi ni najosnovniju stvar - formiranje vlasti nakon izbora.

Foto: Srna / RAS Srbija

-Ako smo sve ove godine pričali da nam je to cilj, ovo nam je bila prilika da ga ostvarimo. A mi nismo mogli da obezbedimo osnovnu stvar - da formiramo vlast nakon izbora tako da smo propustili priliku. Tu više nije stvar ni upitnik (Evropske komisije), ni mišljenje, nego da li smo formirali vlast. Nije bilo ni elementarne stvari ni kredibilnog partnera za Evropu. Ovu godinu smo definitivno izgubili. Sada ćemo neke stvari morati da radimo ispočetka - istakla je Cvijanovićeva. 

Ona je dodala da priča o formiranju Saveta ministara, nažalost, traje deset meseci od završetka izbora. 

-Sasvim normalno bi bilo da se odmah uđe u proces formiranja vlasti zato što se time ispunjava volja birača i sprovode izborni rezultati. Umesto toga, sasvim bespotrebno imamo manipulacije, izmišljanje političkih igara i uslova i nekih drugih tema na štetu građana. Vidimo da SDA pokušava da to nekako razvodni ubacujući priču o dužim rokovima zbog svojih političkih potreba. Naš stav je jasan - izborni pobednici treba da formiraju vlast i snose odgovornost za procese - rekla je Cvijanovićeva za Nezavisne.

Govoreći o principima koje su za formiranje vlasti na nivou BiH potpisali SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, Cvijanovićeva je istakla da je i političkom Sarajevu, prvenstveno SDA, postalo preteško da nose teret da blokiraju vlast. 

-Oni blokiraju i evropski proces. Mi smo davno trebali da uđemo u tu skoro pa tehničku fazu, da preduzmemo korake koje je trebalo preduzeti i prema Briselu, ali u krajnjem slučaju i prema građanima, što je važnije od Brisela. Ali sa druge strane, oni imaju neku svoju političku agendu. Želeli su da pokažu neki aktivizam i da su, navodno, voljni da uđu u proces. Ali opet su pronašli `razloge` da odugovlače i spominju neke kratke rokove. Kada imate političku opredeljenost, onda sve možete da ispoštujete u veoma kratkom vremenu. Ali bio im je prevelik pritisak pa su rekli da su se dogovorili, a sad treba da završe sve svoje kongrese i događaje - kaže Cvijanovićeva. 

Ona je ocenila da SDA želi da smanji prostor SNSD-u u vlasti, zato što za njih nije željeni partner.