Kako se kineski zmaj bori sa Amerikom

Od 1. septembra američki predsednik najavio je dodatne tarife od deset odsto na uvoz iz Kine vredan 300 milijardi dolara. Peking je uzvratio odlukom da ne kupuje poljoprivredne proizvode iz Sjedinjenih Država. Time je trgovinski rat dodatno zaoštren.

Plata radnika koji na radnom mestu provodi 12 sati, u kapitalizmu sa kineskim likom, jeste 1.000 dolara.

Dok se kineski zmaj bori sa Amerikom u trgovinskom ratu, ta i druge kineske kompanije traže nova tržišta.

"Uglavnom izvozimo u Australiju i Koreju. Situacija sa SAD nas ne pogađa u tolikoj meri jer imamo drugačije proizvode od konkurencije", rekla je Monika Zhao iz Fabrike stakla.

Firme čiji su proizvodi pogođeni tarifama od 25 odsto kreativne su u traženju rešenja.

"Mi osnivamo podružnice u Americi i proizvodićemo tamo. Moraćemo da izvozimo neke komponente iz Kine, ali možemo da obezbedimo odgovarajuće proizvode za tamošnje tržište", naveo je Patrik Hei iz "Zumliona".

Izvoz je recimo u julu pao za šest i po odsto. O gubicima se u Kini nerado govori. Država stimuliše domaću potrošnju, smanjila je i neke poreze. 

Želeći da olakša svojim privrednicima, odlučila se za plutajući kurs, što je devalviralo juan.

Dovoljno da je Amerika, čije su federalne rezerve snizile kamatne stope, optuži da je valutni manipulator.

"Na početku kinesko tržište je bilo previše oslonjeno na SAD. Četvrtina svega što se napravi u Kini ide na američko tržište. Amerikanci su imali mnogo koristi od naših proizvoda, koji su jeftini i kvalitetni", istakao je Vang Jivej, profesor međunarodnih odnosa.

Posle usporavanja koje je uslovljeno trgovinskim ratom sa SAD, kineska privreda opet lagano raste.

Za razliku od globalnog trenda, Svetska banka za tu zemlju zadržava prognozu rasta od šest procenata. A kao rešenje za globalne probleme predsednik Kine predlaže privredu koja će biti otvorenija i pluralistička.

Na primer, provinciju koja ima šest puta veću spoljnotrgovinsku razmenu od Srbije otvaranje vodi ka Evropi.

"Naš sledeći korak je da kompanije čiji su proizodi pogođeni tarifama iskoriste 17+1 platformu i svoje proizvode plasiraju u zemljama centralne i istočne Evrope".

Saradnja druge privrede sveta i ovog dela Evrope kroz inicijtivu "Jedan pojas – jedan put", počela je mnogo pre spora sa Amerikom – 2012. godine. Kroz kredite i investicije prisutna je sa gotovo 18 milijardi dolara. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво