Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 12.08.2019.

18:15

Bogdanović ubacio 27, Srbija opet dobila Litvaniju

Košarkaši Srbije pobedili su Litvaniju 95:91 i u drugom međusobnom duelu u tri dana, ovaj put u Kaunasu.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Bogdanović ubacio 27, Srbija opet dobila Litvaniju
Foto: Starsportphoto ©

Selektor Aleksandar Đorđević je mnogo kombinovao i uigravao, pa je Srbija igrala sa dosta oscilacija, ali i pored toga naš tim je nadigrao jednog od kandidata za medalju na Mundobasketu.

Srbiju je opet nosio NBA trio kao i u Beogradu pre tri dana, a posebno je zablistao Bogdan Bogdanović sa 27 poena (10/16 iz igre, 5/9 trojke) i 5 asistencija uz odlučujuće koševe za pobedu.

Najbolje ga je pratio Nikola Jokić sa 14 poena uz po 5 skokova i asistencija, a kada je on bio na parketu Srbija je potpuno kontrolisala ritam igre i parirala Litvaniji u reketu uprkos dominantnom Jonasu Valančunasu.

Kao i u Beogradu, udarni trio je kompletirao Nemanja Bjelica sa 11 poena uz važne koševe u trenucima kada su Litvanci imali inicijativu.

Dvocifren učinak imao je i Miroslav Raduljica sa 10 poena, dok je Vasilije Micić podelio 7 asistencija.

U Đorđevićevom protokolu nije bilo Nikole Milutinova, dok na parket nije izlazio samo Vladimir Lučić. Ograničenu minutažu od svega četiri i po minuta na otvaranju meča imao je Boban Marjanović.

Jonas Valančunas je nosio Litvance sa 18 poena (5/7) i 7 skokova. Pravio je dosta problema našim centrima i u napadu i u odbrani, kada Jokić nije bio na terenu.

Odličan je bio i Grigonis sa 17, 15 je ubacio Kalneitis, 13 je dodao Jankunas, a dvocifren učinak je imao i Sabonis sa 11 uz 5 skokova.

Srbija je i drugi meč protiv Litvanije loše otvorila, Marjanović i Raduljica nisu imali rešenja za Valančunasa koji donosi domaćinu vođstvo 20:11.

Međutim, nakon ulaska Jokića u igru, Srbija preuzima kontrolu, te smanjuje na koš zaostatka (22:20) do kraja perioda.

Usledilo je najboljih deset minuta igre našeg tima u Kaunasu, raspucali su se bekovi, rafal trojki Jovića i Bjelice, ali Valančunas održava Litvance u egalu (30:30). Opet Srbija uspostavlja potpunu kontrolu ulaskom Jokića.

Bogdanović ubacuje dve uzastopne trojke i Srbije "beži" na 40:32. Litvanci sa penala smanjuju zaostatak, da bi sjajnu četvrtinu zaključio Micić trojkom od table uz zvuk sirene (45:37).

Nakon najboljeg, usledio je najslabiji kvartal Srbije. Nije toliko izgledao loše napad, koliko je popustila odbrana iz koje se i izrodila prednost na poluvremenu. "Orlovi" su primili čak 34 poena u trećem periodu.

Nakon što je Raduljica pogodio za prvih +10 Srbije, opet se razigrao Valančunas i vratio Litvaniju u egal (51:54).

Potom naš tim nije imao rešenje za Kalneitisa koji preokreće rezultat, pa Litvanija odlazi na poslednju pauzu sa 71:69.

Potpuno je stao šut spoljnu liniju Srbije, Litvanci koriste seriju promašaja i koševima Jankunasa i Kuzminskasa diktiraju tempo, ali Bjelica sa dve trojle održava "Orlove" u igri (79:75).

Srbija pojačava odbranu i "izvlači" dva ofanzivna faula Litvanije, što naši kažnjavaju preko Jokića koji sjajno sarađuje sa Bjelicom (80:79).

"Orlovi" pojačavaju gas u zavšnici, opet iz dobre odbrane je krenuo i šut, Milosavljević i Simonović pogađaju trojke, a Bogdanović sa penala donosi 93:89, pred poslednjih 50 sekundi.

Nakon koša Grigonisa preko Jokića za nadu Litvanaca, potpuno ju je ugasio Bogdanović sjajnim košem iz ugla za konačnih 95:91.

Srbija će narednog vikenda igrati u Atini na tradicionalnom "Arkopolis kupu" gde će rivali biti Grčka, Turska i protivnik u grupi na SP Italija.

Selektor Đorđević će formu na kraju "brusiti" u Kini od 20. avgusta gde će "Orlovi" odigrati još tri meča, opet protiv Italije, te Francuske i Novog Zelanda.

Mundobasket počinje 31. avgusta, kada Srbija igra sa Angolom (9.30h).

Tok meča iz Kaunasa mogli ste da pratie u LIVE BLOGU B92:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

659 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve