1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Zdravlje

Nemačka deca su stigla do godišnjeg šećernog limita

12. avgust 2019.

Deca jedu u proseku previše šećera. Toliko – da su prema organizaciji Fudvoč već sada potrošila svoju godišnju dozu. Zbog toga je Fudvoč proglasio 12. avgust „Danom prezasićenosti dece šećerom“.

https://p.dw.com/p/3Nlva
Kleines Mädchen mit Eis
Foto: picture-alliance/empics/I. West

Voćni jogurt, musli, kečap: velike količine šećera se ne nalaze samo u klasičnim slatkišima. To često dovodi do prezasićenosti šećerom, pre svega u dece. Godišnja doza šećera koju preporučuje Fudvoč je u Nemačkoj, računski gledano, već potrošena.

Kao osnova za računicu su poslužile preporuke Svetske zdravstvene organizacije i stručnih organizacija poput Nemačkog društva za ishranu. Prema tim preporukama, najviše deset odsto dnevnog energetskog unosa u organizam bi trebalo da čini šećer. Prema podacia takozvane studije DONALD iz 2016. godine, ta količina kod dece i mladih u Nemačkoj iznosi 16,3 procenta – što je 63 odsto iznad preporuke. Ispitano je 1312 dece starosti između tri i 18 godina.

Milchshakes Fruchtjoghurt Kinderjoghurt
Foto: picture-alliance/imageBroker

Kada se sve preračuna, onda je, kako prenosi Fudvoč, već 224. dana u godini dostignut šećerni limit za čitavu godinu. Prema ovoj organizaciji, devojčice unose više od 60 grama šećera dnevno iako bi trebalo da unose samo do 38 grama. Dečaci dnevno unose više od 70 grama iako je za njih granica – 44 grama.

Pri tome se misli na šećer koji su proizvođači dodali namirnicama ili postoji u voćnim sokovima, a ne i na šećer koji postoji u neprerađenom voću i mleku.

Fudvoč optužuje industriju životnih namirnica da snosi veliki deo odgovornosti za pogrešnu ishranu dece. „Naravno da nije problem ako dec ponekad pojedu slatkiš", naglašava predstavnik te organizacije Oliver Huizinga. On dodaje da je problem u tome što se industrija životnih namirnica „neobuzdano prodaje deci gotovo isključivio slatkiše, prešećerene napitke i brzu hranu".

Zuckerhaltige Erfrischungsgetränke
Foto: picture-alliance/dpa/M. Skolimowska

Fudvoč traži od nemačke ministarkse za ishranu Julije Klekner da se založi za ograničavanje reklame za nezdravu ishranu i traži da se za decu prodaju samo proizvodi sa uravnotežeim sastavom.

Ne samo deca, nego i odrasli, prekoračuju svoj godišnji „šećerni limit". Muškarci ga dostižu 20. septembra a žene – 8. oktobra.

ts,dpa

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android