07. avgust  2019. 18.22  →  18.39 | Izvor: RTV

Brnabić: Novi Sad na najbolji način oslikava potencijale Srbije

NOVI SAD -

Novi Sad je za mene grad koji možda na najbolji način oslikava sve potencijale Srbije, zahvaljujući gradonačelniku Milošu Vučeviću i njegovim saradnicima sa kojima zaista volim da radim i mnogo učim od njih, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu za RTV.

video icon

Zahvaljujući mladim i kreativnim ljudima, koji su se izborili da Novi Sad dobije dve prestiže titule, Omladinske prestonice Evrope 2019. i Evropske prestonice kulture 2021. , NS je postao i jedan od deset "centara izvrsnosti" u naprednim tehnologijama koje formira EU, jer se u njemu graditi Biosens institut, u koji će Vlada Srbije i EU uložiti po 14 miliona evra, izjavila je Brnabić.

Odgovarajući na pitanje o ekonomskoj opravdanosti cene stanova, od 500 evra po kvadratnom metru, za pripadnike snaga bezbednosti, za koje je danas u novosadskom naselju Jugovićevo položen kamen temeljac, Brnabić je rekla da izvođači radova "imaju svoje ekonomske cene", ali da će Vlada subvencionisati razliku.

brnabic jpg

Inicijativu za izgradnju ovih stanova je, kaže ona, dao predsednik Aleksandar Vučić u vreme dok je bio premijer, da pokažemo da nam je stalo do pripadnika službi bezbednosti , koji brinu o bezbednosti svih nas.

U Luku Novi Sad će biti uloženo 29 miliona evra, otvoriće se terminala za međunarodni putnički saobraćaj

Kompanija P&O Port Dubai , koja je u maju kupila Luku Novi Sad za osam miliona evra, uložiće u to lučko preduzeće oko 29 miliona evra, izjavila je danas premijerka Brnabić i dodala da će novi vlasnik prvo uložiti u otvaranje terminala za međunarodni putnički saobraćaj.

Ugovor je potpisan danas, tako da Port Dubai, koja je, kako kaže Brnabić, ozbiljna kompanija, počinje s investiranjem.

"Za Novosađane i Vojvođane je važno da taj ugovor predviđa obavljanje lučke delatnosti u teretnoj luci, ali i terminal međunarodnog putničkog saobraćaja što će biti prva investicija'', rekla je Brnabić u intervjuu za RTV Vojvodinu i dodala da to znači otvaranje Novog Sada i Vojvodine na jedan drugi način.

Zbog toga je, podsetila je ona, donet "leks specijalis" koji propisuje da ti stanovi ne koštaju više od 500 evra po metru kvadratnom, i ta cena važi za Beograd i Novi Sad, a u Vranju, Kraljevu i drugim gradovima u unutrašnjosti će biti jeftiniji.

Odgovarajući na pitanje kada će prosvetni i zdravstveni radnici doći na red, premijerka kaže da je ovo "samo jedna u nizu stvari koje Vlada radi od kad smo postigli ekonomsku stabilnost", da su promenjeni uslovi rada službi bezbednosti, poboljšana opremu, znatno povećane plate u zdravstu i prosveti i obnovljeni objekti ili izgrađeni novi kao što je Klinički centar Niš.

"Tu smo uložili u infrastrukturu i u plate, koje su u zdravstvu uvećane od 28 do 30 odsto, a u prosveti 28 odsto", kazala je Brnabić.

Ona je istakla da se dosta ulaže u domove zdravlja i u najmanjim opštinama i da su sa kupovinom opreme stvorili mogućnost da zdravstveni radnici više ne rade u "ratnim uslovima".

Premijerka  je najavila da će krajem godine krenuti i  gradnja Kliničkog centra Vojvodine.

Osvrćući se na pozitivne ocene o ekonomskim rezultatima Brnabić je rekla da je predsednik Vučić "malo preterao" kada je čestitao ministru Siniši Malom i njoj na rezultatima, jer su oni samo zadržali ono što je on postavio u svom mandatu premijera, ali da nije lako ni to održati.

"Nismo mi ništa uradili, već je on hrabro pokrenuo mere fiskalne konsolidacije, a na nama je bilo da sačuvamo to što je on uradio", izjavila je Brnabić.

Ceo intrevju možete pogledati na ovom linku.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

Pjer  07. 08. 2019. | 19:53
To je 500 evra bez pdv i još 100 pdv, što ukupno iznosi 600 evra. U Rumi su stanovi 700 evra. Znači ima i tu zarade, subvencija je nepotrebna.