Najnovije vesti
Vesti Svet
Dve masovne pucnjave zavile Ameriku u crno i svi se pitaju SAMO JEDNO

Dve masovne pucnjave zavile Ameriku u crno i svi se pitaju SAMO JEDNO

Posle svake masovne pucnjave u Sjedinjenim Američkim Državama, čini se neizbežnim pitanje "Da li će ovog puta biti drugačije?". Oni koji se zalažu za unapređenje kontrole oružja, obično budu najglasniji kada se dogode tragedije poput ove koja je zadesila El Paso i Dejton za vikend. Ali, iskustvo nas je naučilo da taj vid aktivizma jednostavno nije dovoljan.

Pucnjava u Teksasu, El Paso, policija, tržni centar Foto: IVAN PIERRE AGUIRRE / EPA;
Pucnjava u Teksasu, El Paso, policija, tržni centar

Prisetimo se samo napada u Njutaunu 2012. godine, kada je poginulo 26 lica, od toga 20-oro dece. Prošlo je sedam godina, ništa se drastično nije promenilo. Da li posle svega ima smisla očekivati da će El Paso i Dejton konačno prodrmati američku javnost? Britanski BBC navodi nekoliko razloga u prilog tome.

Porast nacionalizma

U slučaju pucnjave u El Pasu, svi raspoloživi dokazi ukazuju da je reč o dobro osmišljenom rasističkom činu koji je podstaknut teorijom o superiornosti belog čoveka. To donekle ne iznenađuje, ako imamo u vidu svakodnevnu nacionalističku retoriku američkog predsednika Donalda Trampa. Ovaj incident lako može porediti sa onim što se prošle godine desilo u jednoj sinagogi u Pitsburgu. Tada se u američkom društvu pokrenula debata o tome da li je antisemitizam u porastu.

Optuženi za napad u El Pasu
Foto: RAS Srbija
Optuženi za napad u El Pasu

Iako tek treba ispitati vezu napadača iz El Pasa sa rasističkim manifestom koji je pre napada objavljen na internetu, okolnosti pod kojima se tragedija dogodila vode do samo jednog zaključka. Naime, napadač se iz rodnog Dalasa vozio osam sati do El Pasa, a napad je izvršen u marketu koji Latinoamerikanci pretežno posećuju. Zato su nadležni organi ovaj slučaj svrstali u takozvani domaći terorizam.

Ovo je samo još jedan dokaz da ozbiljno treba preispitati pretnju koju u poslednje vreme predstavlja rastući militantni nacionalizam belog čoveka, prenosi BBC.

Zapaljiva retorika američkog predsednika

Neposredno nakon dve masovne pucnjave, počele su da pljušte kritike na račun aktuelnog predsednika Trampa da svojim nacionalističkom retorikom podstiče ovakve zločine.

Donald Tramp
Foto: Shawn Thew / EPA;
Donald Tramp

Istini za volju, Donald Tramp se nije libio da u prethodnom periodu pridošle migrante naziva raznim pogrdnim imenima i optuži ih za "invaziju". Na primer, na jednom mitingu na Floridi, iz publike se začulo "Upucaj ih!", kada se predsednik zapitao kako da se suprotstavi migrantima koji žele da uđu u Ameriku. Nedavno je i senator Teksasa na Tviteru podelio svoju zabrinutost zbog toga što na jednog belog čoveka u Sjedinjenim Američkim Državama dolazi 9 Latinoamerikanaca.

Korak bliže Kongresu

Nakon pucnjave u Njutaunu 2012. godine, Kongres je pokušao da donese zakon koji bi omogućio univerzalnu proveru svih kupovina oružja, uključujući i privatne transakcije. Uprokos podršci koja je dolazila iz Senata, manjina je ipak uspela da blokira donošenje ovog zakona. Ovaj predlog nikada nije stigao do Predstavničkog doma koji su kontrolisali republikanci.

Foto: Jorge Gallo / Wikipedia

Sada je situacija izmenjena budući da su demokrate preuzele Donji dom. Time je, čini se, lopta u terenu republikanaca, s obzirom da oni kontrolišu Senat. Od njih će zavisiti da li će se zakon o kontroli oružja naći na stolu predsednika Trampa.

Ipak, BBC upozorava da možda ni izmenjene okolnosti neće biti dovoljne za suštinsku promenu kada je reč o kontroli oružja u Americi.

Na primer, ako Senat odluči da bude prepreka donošenju gore opisanog zakona, svaki prethodno uložen napor će nepovratno pasti u vodu. Budući da se Senat nalazi na pauzi do septembra, vrlo je verovatno da će usled protoka vremena oznaka "hitno" jednostavno biti skinuta sa dve tragedije koje su se dogodile tokom prethodnog vikenda. Pritom treba imati u vidu da podrška američkog predsednika takođe nije zagarantovana.

Nakon prošlogodišnje pucnjave u Parklendu, predsednik Tramp je istakao potrebu donošenja odgovarajućeg zakona za kontrolu oružja, ali je nedugo zatim promenio mišljenje. Zato je teško poverovati da će se njegova reakcija iole razlikovati, pogotovo ako uzmemo u obzir stavove o migrantima koji dolaze iz Latinske Amerike.