Najnovije vesti
Vesti Svet
KINA ZAPRETILA AMERICI "Nećemo mirno posmatrati, UPOZORAVAMO VAS"

KINA ZAPRETILA AMERICI "Nećemo mirno posmatrati, UPOZORAVAMO VAS"

Kina je danas zapretila protivmerama ukoliko SAD u Aziji rasporede kopnene rakete srednjeg dometa i upozorava američke saveznike na posledice ukoliko bi dozvolili slično naoružanje na njihovoj teritoriji.

Si Đinping
Si Đinping

Generalni direktor Službe za kontrolu naoružanja pri kineskom Ministarstvu spoljnih poslova Fu Kong izjavio je da Peking neće mirno posmatrati kako Amerika stacionira projektile u Aziji.

- Ukoliko Amerika rasporedi projektile u ovom delu sveta, na pragu Kine, bićemo primorani na protivmere. Tražim od naših suseda da iskažu oprez i da ne omoguće američko raspoređivanje projektila srednjeg dometa na svoje teritorije - naglasio je Kong.

Slično upozorenje objavila je juče i Rusija.

Pročitajte još

Rusija je juče saopštila da će preduzeti mere za odbranu ukoliko Amerika bude stacionirala projektile u Aziji, nakon neuspeha Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) i mogućeg raspoređivanja američkog raketnog sistema u Japanu.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov naglasio je da Rusija ne planira da bude uvučena u trku u naoružanju sa Vašingtonom, ali da će odbrambeno odgovoriti na svaku pretnju.

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je tokom vikenda da je za to da se uskoro na kopnu u Aziji rasporede rakete srednjeg dometa.

Esper je to izjavio dan nakon što se Amerika povukla iz INF-a koji je potpisan 1987. godine i zabranjivao je rakete sa dometom između 500 i 5.500 kilometara