1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Fronteks toleriše nasilje na granicama EU

5. avgust 2019.

Optužbe su teške: prema navodima medija, Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu - Fronteks - toleriše povrede ljudskih prava na spoljnim granicama EU i prilikom deportacija sama krši ljudska prava.

https://p.dw.com/p/3NMnq
Frontex Küstenwache Fahne Logo
Foto: picture-alliance/dpa/K. Nietfeld

Prema navodima političkog magazina ARD, Report Minhen, optužbe se mogu dokazati na osnovu stotina dokumenata Fronteksa (Agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu). Ovaj politički magazin je dokumente analizirao zajedno sa britanskim Gardijanom i istraživačkim centrom Korektiv. Prema njihovim zaključcima Fronteks zatvara oči pred preteranim nasiljem koje na spoljnim granicama EU sprovode nacionalne granične policije.

Napadi biber sprejem

Izveštaji Fronteksa, prema navodima Report Minhen, dokumentuju između ostalog zlostavljanje izbeglica, hajku sa psima i napade biber sprejem na granicama EU. Optužbe se odnose između ostalog na granične policije u Bugarskoj, Mađarskoj i Grčkoj.

Kao agencija EU Fronteks ima mogućnost da povuče svoje zaposlene iz misija u ovim zemljama, navodi Report Minhen. Međutim, kako dalje navodi magazin, Agencija to do sada nijednom nije uradila.

Grenzzaun Griechenland zu Nord-Mazedonien Frontex-Einsatz
Foto: picture-alliance/dpa/A. Angelopoulou

Fronteks sebe time čini saodogovornim, kaže šef savetodavnog foruma Fronteksa, Štefen Kesler, u pomenutoj emisiji koja će biti emrtivana u utorak uveče.

"EU gubi moralni autoritet"

Izveštaj citira još jedan interni dokument Fronteksa prema kojem su službenici ove agencije EU prilikom deportacija i sami učestvovali u kršenju ljudskih prava. Oni su, kako se dalje navodi, deportovali maloletnike koji nisu imali pratnju ili su izbeglice smirivali dajući im sedative.

Andreas Potakis, poverenik za ljudska prava u Parlamentu Grčke, koji u međuvremenu posreduje između svoje vlade i Fronteksa, je u izjavi za Report Minhen izneo optužbu da "agencija EU kada je reč o poštovanju pravila pravne države primenjuje manje standarde nego što EU propisuje državama članicama". "EU gubi svoj moralni autoritet", rekao je Potakis.

nob/gri (afp, ard)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android