Najnovije vesti
Vesti Svet
"TRAMP JE ODGOVORAN" Nakon masovnih pucnjava u Americi, većina političara upire prst u PREDSEDNIKA

"TRAMP JE ODGOVORAN" Nakon masovnih pucnjava u Americi, većina političara upire prst u PREDSEDNIKA

Dve masovne pucnjave u SAD u kojima je za 24 sata ubijeno 29 osoba, odjeknule su američkom političkom arenom i oživele debatu o kontroli oružja, a neki demokratski predsednički kandidati optužili su predsednika Donalda Trampa za izazivanje rasnih podela, dok je on poručio da "mržnja nema mesto" u SAD.

El Paso, pucnjava, policija, Amerika Foto: Tanjug / AP / RAS Srbija
El Paso, pucnjava, policija, Amerika

Pucnjava u El Pasu uticala je na kampanju za naredne predsedničke izbore, a većina kandidata demokrata ponovila je apel za oštriju kontrolu oružja dok su neki pucnjave povezali sa usponom rasnog nacionalizma i ideje superiornosti bele rase, kao i ksenofobične politike u SAD.

Nekoliko predsedničkih kandidata smatra da je Tramp indirektno kriv za situaciju.

- Donald Tramp je odgovoran za ovo. Odgovoran je zato što izaziva strah, mržnju i netrpeljivost - rekao je senator Kori Buker za CNN.

Pročitajte još

Šef kabineta Bele kuće Mik Malvini odbacio je navode demokrata i za pucnjavu okrivio "bolesne" pojedince.

- Nema koristi pokušavati da se od ovoga napravi političko pitanje, ovo je socijalno pitanje i kao takvo treba da bude rešeno - rekao je on za Ej Bi Si.

Sa druge strane, za demokratskog predsedničkog kandiata Beta O'Rourka ovo je lična stvar.

Na pitanje CNN da li veruje da je Tramp beli nacionalista, on je odgovorio: "Da. On je rasista i ohrabruje rasizam u zemlji", prenosi Rojters.

Foto: Tanjug / AP / RAS Srbija

Sa tim se saglasio i senator Berni Sanders koji je rekao da sve ukazuje da SAD ima predsednika koji je rasista, ksenofob i koji koketira sa idejom o superiornosti bele rase.

- Sigurno je da Tramp ne želi da neko ubija nedužne ljude - rekao je, namopinjući, međutim, da Trampova priča o invazijama i nazivanje Meksikanaca kriminalcima rizikuje da navede nestabilne ljude da uzmu oružje.

Senatorka Elizabet Voren navela je u tvitu da Trampa treba prozvati zbog "zagovaranja rasizma i ideje o superiornosti bele rase".

Foto: RAS Srbija

Ivanka Tramp, predsednikova ćerka i savetnica u Beloj kući napisala je na Tviteru da je ideja o superiornosti bele rase, kao i sve druge forme terorizma, zlo koje mora biti uništeno.

Guverner Teksasa Greg Abot kaže da se čini da je subotnji napad zločin iz mržnje, a policija je iz manifesta za koji veruju da je napadačev zaključila da je krvoproliće bilo rasno motivisano.

- Ne možemo da rešimo problem ako odbijamo da ga imenujemo: ideja o superiornosti bele rase, ideologija koju ohrabruje predsednik, koji pali vatru mržnje i belim nacionalistima šalje poruke podrške - napisao je bivši potpredsednik i demokratski kandidat Džo Bajden.