Iz državne kase plate prima 7.000 radnika manje

Spisak zaposlenih u javnom sektoru Srbije u odnosu na isti period prošle godine kraći je za 7.429 imena, pokazuju podaci Zavoda za statistiku.
Iz državne kase plate prima 7.000 radnika manje
Foto: Pixabay
Kako pišu Novosti, broj ljudi koji su platu dobijali iz budžeta u drugom kvartalu ove godine iznosio je 599.668.
 
Vrh liste drže zdravstveni sistem i socijalni rad, sa 149.037 ljudi, i njihova lista je u odnosu na isti period lane kraća za 745 radnika. Drugi po broju zaposlenih su obrazovanje i kultura, i njih je, ako se uporedi isti kvartal 2018. godine, manje za 2.040.
 
Prema podacima iz baze Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, broj zaposlenih na neodređeno vreme u javnom sektoru smanjen je, međutim, za oko 6.500 u periodu od juna 2018. do juna ove godine.
 
"Prema Zakonu o određivanju maksimalnog broja zaposlenih, javna preduzeća kojima je osnivač država nisu uključena u ovaj broj, a to su Narodna banka Srbije, predsedništva, Narodna skupština, Fiskalni savet, državne revizorske institucije... Zakon je imao značajne efekte, iako je intezitet smanjenja u poslednjih godinu dana opao, s obzirom na to da su se puni efekti mogli videti u prve dve godine", navode u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.
 
U ovom ministartsvu naglašavaju da je bitno to što optimizacijom javne uprave tačno znamo ko, gde i kako radi svoj posao, kao i da je taj proces "naterao" sve u javnom sektoru da promisle o svojoj organizaciji, ne samo o viškovima, već i o nedostacima.
 
Podaci Zavoda za statistiku, s druge strane, pokazuju da u javnim preduzećima trenutno radi 83.484 zaposlenih, i manje ih je u odnosu na isti period u prošloj godini za više od 4.000.
 
Statističari su prebrojali da je od ukupnog broja zaposlenih u javnoj upravi njih 576.454 u radnom odnosu, dok su ostali angažovani van radnog odnosa.
  • Samo kažem

    06.08.2019 18:39
    otišli u penziju
    To su oni što i dalje primaju pare iz državne kase, ali na ime penzije
  • gastarbajter

    05.08.2019 12:25
    Ali zato po nekim javnim preduzecima su pune kancelarije zaposlenih preko stranke, neki i ne idu na posao posto nema mesta da se sedne a primaju normalno platu. A medicinskog osoblja sve manje. Sva sreca pa sam pobegao na vreme. Jos malo pa ce vas leciti sns botovi koji su zavrsili privatne skole preko noci.
  • Haha

    05.08.2019 12:04
    otpustili cistacice i ostalu sitnu boraniju i onda namestili tenderske poslove privatnim firmama sto rezultira jos vecim odlivom para smesno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija