OLUJA JE POGROM: Državna manifestacija obeležavanja godišnjice egzodusa u Krušedolu!  VUČIĆ: SRBIJU NIKO VIŠE NEĆE MOĆI DA PONIŽAVA! Uvek ćemo pričati o srpskim žrtvama, uz obavezu da se NIKADA VIŠE NE DOGODI "OLUJA"! (KURIR TV)
Foto: screenshot Kurir TV

24 GODINE OD PROGONA

OLUJA JE POGROM: Državna manifestacija obeležavanja godišnjice egzodusa u Krušedolu! VUČIĆ: SRBIJU NIKO VIŠE NEĆE MOĆI DA PONIŽAVA! Uvek ćemo pričati o srpskim žrtvama, uz obavezu da se NIKADA VIŠE NE DOGODI "OLUJA"! (KURIR TV)

Politika -

Ovo je peti put da Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju godišnjicu tog užasnog pogroma

Centralna državna manifestacija povodom 24. godišnjice progona Srba iz Republike Srpske Krajine tokom hrvatske vojno-operacijske akcije „Oluja“ održava se večeras na platou ispred manastira Krušedol na Fruškoj Gori.

20.14 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da zvanična Podgorica svoje predstavnike šalje na "Dan Pobede" u Knin a da su večeras prisutni svi srpski predstavnici iz Crne Gore.

foto: screenshot Kurir TV

- Uvek ćemo pričati o srpskim žrtvama, a naša je obaveza da se nikada više ne dogodi "Oluja" - rekao je predsednik Vučić.

Kako je rekao predsednik Vučić, danas je, 4. avgust, težak, užasan dan za svakog Srbina ma gde na planeti da živi.

"Rekao sam ovo, jer kao što vidite danas u obeležavanju ovog dana možemo svi da budemo ujedinjeni, ne mislimo uvek isto, ali danas su Srbi, ma gde da žive, apsolutno ujedinjeni i znaju šta im je činiti u budućnosti ", ističe Vučić.

"Pokrenuli smo nešto što je promenilo kulturu sećanja, pokrenuli smo i drugačiju budućnost našeg naroda", istakao je predsednik.

"Otišli su Srbi i to je velika tuga i muka za svakog Srbina. Je li Hrvatska danas srećnija, uspešnija i bogatija zbog toga? Moram da vas razočaram, sve vas koji veličate i radujete se srpskim suzama - nisu Srbi nestali. Nije Srbija nestala", poručio je Vučić iz Krušedola.

Kako je rekao, večeras se vidi ponosan narod, koji zna da odbrani svoj rod, da čuva svoje ime i prezime, da se krsti u istoj crkvi, da voli svoju zemlju i da se time diči, na svakom mestu.

Predsednik je poručio da to ne znači da ne umemo da odgovorimo snažnije, jer to umemo, ali nećemo, jer smo postali pametniji i naučili u čemu smo grešili.

"Sit sam lekcija koje nam drže i mnogi iz sveta i mnogi iz regiona, a i poneki iz Srbije, o tome kako ne treba da se bavimo ovime, kako treba da zaboravimo krajišku sudbinu, kako ne treba toliko da se viđam da Dodikom i Željkom Cvijanović, kako bi trebalo da brinemo o svemu drugom, a manje o srpskom narodu", podvukao je predsednik Srbije.

On je napomenuo da su jedino Srbi prihvatili da su neki iz njihovog naroda počini zločine i obračunali se sa njima, dok su svi drugi radili samo na jednom - kako i na koji način da okrive Srbe.

I večeras, kaže, neki sladostrasno slave, uz pesme koje pristojni ljudi ne bi mogli ni da slušaju, u kojima veličaju ustaške, nacističke pozdrave i prete da će nas stići njihova ruka i preko Drine, u Srbiji.

A, naš odgovor, i njima danas i Tuđmanu koji je rekao da je ideja da Srbi zauvek nestanu u pripremi Oluje - da su Srbi otišli, ali da nisu nestali.

On je istakao da se srpskom narodu dogodila "Oluja" kada nije bilo sloge, razgovora između Srbije, Republike Srpske i rukovodstva Krajine.

"Naše je da vodimo računa da nam se to više nikada ne dogodi, da imamo najbolje odnose sa predstavnicima Srba gde god da žive", istakao je Vučić.

On je rekao da je Srbija 1995. godine dobila nove Matavulje, nove Milanoviće, nove Tesle...

"Hvala vam na tome Krajišnici i dobro došli u Srbiju", rekao je Vučić.

foto: screenshot Kurir TV

Obeležavanju pod sloganom "Oluja je pogrom" prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik hrvatskog SDS S Milorad Pupovac, mministri u Vladi Srbije, predstavnici Srpske liste sa Kosova i Metohije, Srbi izbegli tokom akcije "Oluja" i veliki broj građana.

Ovo je peti put da Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju godišnjicu tog zločina.

Posle molebana, prikazan je kratak dokumentarni film o proterivanju Srba iz Hrvatske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je pozvao sve Srbe, posebno Krajišnike, da dođu kod manastira Krušedol na obeležavanje godišnjice "Oluje", za koju je rekao da je najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.

U akciji, koja je trajala četiri dana, prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, poginuo je ili nestao 1.861 Srbin, a sa teritorije tadašnje Republike Srpske Krajine koju je zauzela hrvatska vojska, izbeglo je više od 250.000 Srba.

foto: screenshot Kurir TV

20.11 - Prikazan kratak dokumentarni film o stradanju Srba u genocidnoj hrvatskoj akciji

19.49 - Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik podsetio je da je pre 24 došlo do zavšnog čišćenja Srba iz RSK.

On je rekao da je Hrvatska imala podršku međunarodne zajednice da se srpski narod politički i vojno porazi. Dodik je rekao da Hrvati "ne bi imali snage da to urade da nisu bili postaknuti od strane svojih mentora", da nisu imali podršku Amerike, Velike Britanije i Nemačke.

foto: screenshot Kurir TV

"Tak peti put smo ovde kako bi dokazali da nećemo zaboraviti Oluju a to treba da zahvalimo Aleksandru Vučiću koji nam je pružio priliku da o tome govorimo i da to ne zaboravimo" rekao je Dodik i dodao da ako Srbi ne budu govorili o Oluji ona će biti zaboravljena.

Dodik je rekao da "treba da se okupimo oko jedine moguće ideje a to je snažna i jaka Srbija koja ne ćuti i koja govori o teškim danima svog stradanja".

19.41 - U ime prognanih Srba obratila se Milica Jurić, koja je u vreme egzodusa imala nepunih pet godina. U izuzetno emotivnom govoru, sa suzama u očima, ona je rekla da joj je u Oluji ubijen stric.

Milica je opisala stravične trenutke pogroma iz rodne Like.

19.28 - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej podsetio je da je "Oluja" bila zločin koji je planirala hrvatska država i osudio ćutanje rimokatoličke crkve, koje je, kaže, osnažilo mnoge koji su činili zlo i "ostali neosuđeni od te božanske organizacije".

Najtragičnije je, kaže patrijarh, to što se ideje zločina, koji su se desili u prošlosti, čuju i danas, a naše je, kaže, da pamtimo, i da kao hrišćani oprostimo kada potomci bivših zločinaca budu svesni velikih žrtava i pokažu svoje izvinjenje i pokajanje.

foto: screenshot Kurir TV

Irinej je u Krušedolu, rekao da se na današnji dan sećamo mnogobrojnog stradalog i pobijenog srpskog naroda, koji je nevino stradao.

"Njihovo stradanje bilo je planirano od najvišeg vrha tadašnje države Hrvatske, a imalo je cilj da taj kraj potpuno očisti od prisustva srpskog naroda, naroda koji je vekovima živeo na tim prostorima, narodu koji je uveliko doprinosio u svemu u životu i istoriji hrvatskog naroda. Taj plan predstavlja plan kojim su planirani da istrebe svaki koren i svaki trag srpskog naroda na prostorima na kojima su živeli", rekao je on.

Stradanja u "Oluji", prema njegovim rečima, ravna su stradanjima našeg naroda za vreme Drugog svetskog rata, a ni u čemu se ne razlikuje, nažalost, i u broju žrtava, rekao je patrijarh.

Broj stradalih u toj akciji nikada nećemo doznati,a znaju ga oni u čije ime su postradali.

Ukazao je da su u toj akciji stradali oni najnemoćniji i oni koji nisu mogli da pruže otpor, a to su bili stariji, žene i deca.

Posebno je naglasio decu, podsetivši da je Hrvatska bila jedina na čijoj teritoriji su, tokom Drugog svetskog rata, postojali dečji logori kroz koje je prošlo i stradalo 50.000 naše dece.

foto: screenshot Kurir TV

"Nažalost, njihova stradanja, koja su poznata širom sveta, ostavila su nema usta onih koji su trebalo da kažu svoju reč o nevinom stradanju naroda. Dugo smo očekivali da tu reč čujemo od onih koji su bili najnadležniji da svojom rečju osude zločin koji je počinjen, a to je rimokatolička crkva. Od nje smo očekivali osude zločina, ali je ona do današnjeg dana otćutala. Njeno ćutanje je osnažilo mnoge koji su zlo činili i ostali neosuđeni od te božanske organizacije", podvukao je on.

Irinej je kazao da je reč crkve vrlo važna i značajna, i da se mnogo toga verovatno ne bi desilo da se ta reč čula.

foto: screenshot Kurir TV

"I danas ono što se dešava je slično onome što se desilo. I danas čujemo da su dva ugledna biskupa na Kosovu i Metohiji služili misu na ruševinama jedne srpske pravoslavne crkve. Cculi smo i reči njihove da je to njihova zemlja, da je to bila pre svake religije, da je i bila pre Hrista. Ja bih dodao i da je verovatno po njima bila i pre postojanja sveta. Ovo su sve ideje iz prošlosti koje se nažalost ostvaruju i danas", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track