Najnovije vesti
Vesti Društvo
guzve granice alternativni granicni prelazi

(UŽIVO) SVE VEĆE GUŽVE NA GRANIČNIM PRELAZIMA I dalje najgore na Horgošu, oprez na putevima kroz Srbiju zbog MULJA I ODRONA

Ogromne gužve na granicama i putevima širom Srbije nastavljaju se i danas, i već od jutros su zabeležena višesatna čekanja na državnim prelazima.

horgoš ulaz u srbiju Foto: AMSS kamere / screenshot
horgoš ulaz u srbiju

Uprava granične policije i AMSS izdali su saopštenje na kojim tačno prelazima se koliko čeka, ali treba napomenuti da su to zvanični podaci zadržavanja samo na našoj strani granice, bez onog vremana koliko ćete provesti u međuzoni i na graničnom prelazu susedne države. Zato, na sva ova zvanična vremena čekanja dodajte bar još toliko.

Prema poslednjim informacijma iz AMSS, od oko 14.30 minuta, i dalje je najgore na Horgošu, gde putnička vozila na izlazu iz naše zemlje čekaju tri sata, sat vremena duže nego tokom pre podneva.

Velike gužve tokom pre podneva bile su i na Kelebiji gde se još jutros čekalo oko tri sata, a sada, prema najnovijim infomracijama AMSS-a, ovde gužvi više nema. S obzirom na to da su se gužve ovde raščistile, iz AMSS savetuju putnike da kao alternativni prelaz sada mogu da koriste i Kelebiju, jer su i Horgoš 1 i Horgoš dva prabukirani.

Ovde su, potrvdili su nam iz ovog Saveza, obe međuzone pune vozila.

Granični prelaz Horgoš - ulaz u Srbiju iz Mađarske
Foto: AMSS kamere / screenshot
Granični prelaz Horgoš - ulaz u Srbiju iz Mađarske

Na Batrovcima takođe raste vreme čekanja, pa je tako sada oko sat vremena, dok je jutros bilo oko 45 minuta. Na izlazu se takođe čeka oko sat vremena, duplo više nego jutros, što znači da se ovde gužve pojačavaju.

Batrovci  - ulaz u Srbiju
Foto: AMSS kamere / screenshot
Batrovci - ulaz u Srbiju

Oko sat vremana čeka se na Gostunu, na ulazu u Srbije, dok su se na izlazu kolone smanjile.

Po podne i uveče još gore

U kasnim popodnevnim i prvim večernjim satima očekuje se dodatno pojačan saobraćaj na prilazima gradova i većih naseljenih mesta.

Pročitajte još

Prema poslednjim informacijama AMSS (oko 14.30 sati), na graničnom prelazu Preševo, zadržavanja su od 30 do 40 minuta i na ulazu i na izlazu iz zemlje.

Na graničnom prelazu Preševo na ulazu u Srbiju zadržavanja su do 30 minuta
Foto: AMSS kamere / screenshot
Na graničnom prelazu Preševo na ulazu u Srbiju zadržavanja su do 30 minuta

Na izlazu iz Srbije, na Gradini ima 6 kolona, a čeka se između sat i sat i po.

Gradina - izlaz iz Srbije
Foto: AMSS kamere / screenshot
Gradina - izlaz iz Srbije

Evozni i Bogorodica trenutno bez gužvi

Dobra vest za sve oni koji su trenutno blizu granice sa Grčkom. Prema svedočenju putnika koji su trenutno (podne) na Evozniju, graničnom prelazu između Grčke i Makedonije, trenutno nema gužvi.

Granični prelaz Bogorodica na makedonsko-grčkoj granici (oko 12.30 časova)
Foto: AMSM kamere / screenshot
Granični prelaz Bogorodica na makedonsko-grčkoj granici (oko 12.30 časova)

Iz makedonskog Auto-moto saveza "Blicu" je oko 14.30 sati rečano da "trenutno nema nijendog vozila". Izgleda da je ovde sada trenutno zatišje, s obzirom na to da su nam rekli da se gužve tek očekuju, a da se jutros na graničnom prelazu Bogorodica na izlazu iz Makedonije čekalo između 30 i 45 minuta.

Otežano i zbog nevremena

Nevreme je u prethodnom danu otežalo saobraćaj na putevima u planinskim predelima centralne i zapadne Srbije, zbog čega se vozačima savetuje dodatni oprez.

Saobraćaj je i danas na pojedinim pravcima usporen jer još uvek ima manjih nanosa zemlje i mulja na kolovozu, opasnost od odrona je sada veća, ali su prisutna i novonastala oštećenja na putevima posle nevremena.

Prema poslednjim informacijama dobijenih od JP "Putevi Srbije" nema zadržavanja na naplatnim stanicama.

Za manje gužvi alternativni granični prelazi

Kako bi izbegli gužve koje sa kojima se putnici susreću tokom radnih dana, a posebno i vikendom nadležne službe savetuju odlazak na alternativne granične prelaze.

Granički prelazi sa Makedonijom: Glavni - Preševo–Tabanovce; (00-24 h); alternativni - Pohor Pčinjski–Pelince (00-24 h). Na granici sa Grčkom, idite na Dojran umesto na Evzoni, naročito ako putujete vikendom, jer se se vode preoteklih vikenda čekalo i do šest sati.

Granični prelazi sa Bugarskom: Glavni - Gradina–Kalotina kod Dimitrovgrada (00-24 h); alternativni: Ribarci–Oltomanci u blizini Bosilegrada (00-24 h), Strezimirovci–Strezimirovci u blizini Surdulice (00-24 h), Mokranje–Bregovo u blizini Negotina (00-24 h).

Granični prelazi sa Mađarskom: Glavni: Horgoš–Reske u blizini Kanjiže. Iz Srbije postoje dva granična prelaza Horgoš prema Mađarskoj: Horgoš Srbija AP (00-24 h) A1 i Horgoš II (7-19 h); alternativni - Kelebija–Tompa kod Subotice (00-24 h), Bački Breg–Hercegsanto, pripada opštini Sombor (00-24 h), Rastina–Bačsentđerđ u blizini Sombora (7-19 h), Bački Vinogradi– Ašotholom kod Subotice (od 1. Maja do 1. septembra 7-19h, od 1. septembra do 1. maja 6-18 h), Bajmok–Bačalamaš u blizini Subotice (od 1. Maja do 1. septembra 7-19h, od 1. septembra do 1. maja 6-18 h), Đala–Tisasiget kod Novog Kneževca (radno vreme: od 1. Maja do 1. septembra 7-19h, od 1. septembra do 1. maja 6-18 h).

Granični prelazi sa Hrvatskom: Glavni - Batrovci–Bajakovo kod Šida (00-24 h); alternativni: Bezdan–Batina u blizini Sombora (00-24 h), Bogojevo–Erdut u blizini Apatin (00-24 h), Bačka Palanka–Ilok (00-24 h), Neštin–Ilok kod Bačke Palanke (7-19 h), Šid–Tovarnik (00-24 h), Sot–Principovac 1 kod Šida (00-24 h), Ljuba–Principovac 2 kod Šida (00-24 h).

Granični prelazi sa Crnom Gorom: Glavni - Gostun–Konatar u blizini Prijepolja (00-24 h); alternativni: Jabuka–Ranče u blizini Prijepolja (00-24 h), Špiljani (poznat i pod nazivom Mehov Krš) – Dračenovac u blizini Turina (00-24 h).