Ambalaža od pesticida se gomila u Srbiji, potrebno postrojenje za tretman otpada

Ambalaža od pesticida gomila se u Srbiji, dok je sve manje kapaciteta za tretman tog opasnog otpada u Austriji i Švajcarskoj, zemljama u koje ga Srbija izvozi.
Ambalaža od pesticida se gomila u Srbiji, potrebno postrojenje za tretman otpada
Foto: Pixabay
Pored toga, tretman opasnog otpada koji se iz Srbije izvozi do najbližeg postojenja u Beču poskupeo je 100 odsto za godinu dana i očekuje se dodatno poskupljenje do kraja godine, a veliki problem je što će, navode u Privrednoj komori Srbije za Tanjug, izvoz biti zabranjen, ali se još ne zna konkretno kada će se to desiti.
 
U PKS kažu da su u stalnom kontaktu s resornim ministarstvom i Agencijom za zaštitu životne sredine u cilju pronalaženja adekvatnog, kako kratkoročnog, tako i dugoročnog rešenja za opasan otpad.
 
"Vodimo veliki dijalog i sa industrijom da nađemo kratkoročno rešenje, prvo da rešimo ovaj otpad koji se nagomilao u industriji", rekao je za Tanjug sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku indsutriju i industriju nemetala Dragan Stevanović.
 
Naglasio je da je dugoročno rešenje tog problema izgradnja postrojenja za tretman opasnog otpada u Srbiji. Stevanović kaže da postoje privatni investitori koji žele da prave postrojenja za tretman opasnog otpada u Srbiji, što je, dodaje, važno rešenje, jer će u budućnosti biti zabranjen izvoz opasnog otpada.
 
"Svaka država će morati da obavlja tretman svog opasnog otpada", rekao je Stevanović i dodao da se o zabrani izvoza opasnog otpada uveliko priča, ali da se još ne zna kada će se to dogoditi, da su bile najave da će stupiti na snagu 2019. godine, a da je sada taj rok pomeren na 2020. godinu.
 
Za pesticide je rekao da u samoj plastičnoj ambalaži ostavljaju tragove, mikroelemente, i da se taj plastični otpad zato smatra opasnim.
 
"Trenutno je situacija takva da ovlašćeni operateri, i pored potpisanih ugovora s proizvođačima, nisu u mogućnosti da preuzmu opasnu ambalažu. Tako dolazimo u situaciju da proizvođači sredstava za zaštitu bilja, prozivođači boja i lakova sa svojom opasnom ambalažom imaju veliki problema jer nemaju gde da je skladište. Oni su popunili svoje skladišne kapacitete i nastao je problem, pat pozicija", kaže Stevanović.
 
Naveo je i da je sama Evropa zatrpana opasnim otpadom, a da operateri u Srbiji koji su ovlašćeni za skladištenje, transport i preuzimanje opasnog otpada, odnosno opasne ambalaže, nemaju više gde da ga isporučuju.
 
"Mi dobijamo samo mrvicu za izvoz tog otpada. Jedino rešenje je pravljenje postrojenja za tertman opasnog otpada u Srbiji, to je dugoročno rešenje, a kratkotrajno je da probamo da rešimo problem izvozom", rekao je Stevanović.
 
Naveo je da u Austriji i Švajcarskoj, međutim, nema dovoljno kapaciteta, tako da se slobodni kapaciteti za opasni otpad iz Srbije dobijaju tek kada te države obave tretman svog opasnog otpada.
  • Salamander

    04.08.2019 06:17
    Političarska svinjarija
    Uvek riba smrdi od glave.
    Osnovno je pitanje:
    1.) Ko i ZAŠTO ( pošto?) je dozvolio da se uvozi bilo šta, što je:
    a.) GMO
    b.) sadrži pesticide
    ?
    2.) Ko i zašto je rasterao stručnjake i uništio referentne ustanove za kontrolu HRANE ?
    3.) Ko i zašto ne dozvoljava da domaća privreda bude DOMAĆA, već deli STRANCIMA njive i reke?
    ZAŠTO NE RADI SUDSTVO ?


  • Nivo Afrike

    03.08.2019 22:51
    Kada sam prvi put kupio otrov protiv buva za psa, pitam u poljoprivrednoj apoteci da li njima vraćam flašicu, prodvac se smo nasmejao.
  • Miki

    03.08.2019 22:10
    Da je samo malo pameti koje ovde nema nebi bilo ni jedne flase od pesticida a evo rešenja...Jednostavno na svaku flasu treba utisnuti broj a apoteka kada prodaje treba upisati broj licne karte kupca i problem resen za svagda...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija