Najnovije vesti
Vesti Hronika
Od jeseni će u ova tri grada u Srbiji zajedno patrolirati KINESKI I SRPSKI POLICAJCI

Od jeseni će u ova tri grada u Srbiji zajedno patrolirati KINESKI I SRPSKI POLICAJCI

U Beogradu, Novom Sadu i Smederevu na jesen bi trebalo da se pojave zajedničke patrole kineske i srpske policije a u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije podsećaju da je ovaj dogovor postignut tokom nedavne posete ministra javne bezbednosti Kine Džao Kedžija našoj prestonici i vezan je za konkretne korake u intenziviranju saradnje između prijateljskih zemalja.

Kina policija EPA VIVEK PRAKASH Foto: VIVEK PRAKASH / EPA;
Kina policija EPA VIVEK PRAKASH

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kaže da Kina na osnovu tada potpisanog memoranduma sprema svoje policajce da dođu u našu zemlju i budu ispomoć srpskoj policiji te da bi to moglo da se desi već u oktobru ali da sve zavisi od priprema koje su u toku.

- Radi se o policajcima koji neće primenjivati policijska ovlašćenja već će pomagati srpskim policajcima u komunikaciji sa kineskim državljanima kao i u komunikaciji svojih sunarodnika sa našim državnim organima kako bi njihova bezbednost bila veća na teritoriji Srbije – objašnjava Stefanović uz napomenu da je reč o veoma složenom projektu i da Kina neće da pošalje bilo koga već samo one koji su za to spremni.

Policajci u zajedničkim akcijama
Policajci u zajedničkim akcijama

Ministar policije nije želeo da obelodani koliko će kineskih policajaca doći na ispomoć ali ističe da naša zemlja sa tim već ima iskustva.

- Na našim granicama su već godinama pripadnici policije Češke, Slovačke, Mađarske i Austrije u ciklusima sa 10 ili 20 policajaca koji pomažu oko migranata, a imamo i određen broj turskih policajaca na granicama kao pomoć za njihove sunarodnike koji putuju kroz našu zemlju. Takođe, imamo i 10 naših policajaca na granici između Severne Makedonije i Grčke – istakao je Stefanović.

Inače, kineski policajci već drugu godinu za redom u sklopu projekta ''Bezbedna turistička sezona'' patroliraju sa svojim kolegama u Hrvatskoj tokom leta Zagrebom, Dubrovnikom i područjem Plitvičkih jezera koji su jedne od omiljenih turističkih destinacija kineskih državljana.

Policajci iz regiona godinama patroliraju crnogorskim primorjem

Podsetimo, ovakav projekat realizuje se već osmu godinu za redom i u Crnoj Gori gde tokom letnje sezone na primorju pored kolega domaćina patroliraju i policajci iz Srbije, Albanije, Hrvatske, Italije, Rumunije i Severne Makedonije a sve u cilju efikasnijeg sprečavanja krivičnih dela, održavanja stabilnog javnog reda i mira i pomoći državljanima pomenutih zemalja koji provode godišnji odmor u crnogorskim letovalištima.