');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

Trivić: Dug Republike Srpske nije 5,8, već skoro SEDAM MILIJARDI maraka

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić tvrdi da je ukupan dug Republike Srpske skoro sedam milijardi KM, a ne 5,8 milijardi. Trivićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci, na kojoj je govorila o aktuelnoj ekonomskoj situaciji, rekla da “vlast u Srpskoj ne uključuje dug zdravstvenog sistema koji prelazi milijardu KM”.

Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

– Ukupno dugovanje javnih zdravstvenih ustanova u 2015. godini iznosilo je 513 miliona KM, a sa 31. martom ove godine iznosi 631 milion KM. Kada uključimo dugovanja Fonda zdravstvenog osiguranja to znači da zdravstveni sistem ima dug koji prelazi milijardu KM – navela je Trivićeva.

Govoreći o stranim investicijama, Trivićeva je rekla da je njihov prosečni priliv u protekle četiri godine oko 120 miliona KM, što je, kako je ocenila, na nivou statističke greške. Kada je reč o zaposlenima u Srpskoj, Trivićeva kaže da se navodi da je zaposleno 269.000 radnika, a da podaci Poreske uprave ukazuju da je taj broj u martu bio 251.252 radnika, od čega za 37.000 nisu uplaćeni doprinosi za zravstveno osiguranje.

Ona smatra da “vlast mora da rešava ove probleme, a ne da se bavi opštim političkim temama od kojih niko nema koristi”.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da će Perica Bundalo biti smenjen sa mesta šefa poslanika i da će ona zauzeti njegovo mesto, Trivićeva je rekla da to pre Glavnog odbora PDP-a neće komentarisati.