Gradovi

U Drvaru sutra parastos za žrtve "Oluje"

U Drvaru sutra parastos za žrtve "Oluje"
Foto: Ilustracija | U Drvaru sutra parastos za žrtve "Oluje"

DRVAR - Kod Spomen-obilježja Guvno u Drvaru sutra će biti služen parastos i položeno cvijeća povodom 24 godine od stradanja i progona Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da je 4. avgust Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja", najvećem egzodusu i etničkom čišćenju jednog naroda u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

"Polaganjem vijenaca i služenjem parastosa u 11.00 časova kod Spomen-obilježja Guvno odaćemo počast svim žrtvama, ali i onima koji su izgubili domove i imovinu u Hrvatskoj", navela je Runićeva.

Ona je istakla da je cilj cjelokupne akcije hrvatske vojske bio iseljavanje cjelokupnog stanovništva srpske nacionalnosti, a nakon protjerivanja zabilježena su paljenja, pljačke i ubijanje malobrojnih Srba koji nisu htjeli da napuste svoje domove.

Runićeva kaže da će Drvarčanima kao opomena u sjećanju ostati 13. septembar, dan kada su morali da napuste svoje domove i odu u izbjeglištvo.

U avgustu, septembru i oktobru 1995. godine sa područja Kupresa, Livna, Grahova, Glamoča, Bosanskog Petrovca, Drvara, Ripča, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta, Ključa, Donjeg Vakufa, Jajca, Šipova i Mrkonjić Grada, protjerano je i svirepo ubijeno gotovo sve civilno srpsko stanovništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije