AKTUELNO

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro smenio je nekoliko članova komisije koja je istraživala nestanke i ubistva tokom brazilske diktature, nakon što su ga suočili sa ulogom države u ubistvu levičarskog aktiviste Fernanda Santa Kruza 1974. godine.

Dekretom koji je potpisao i Bolsonarov ministar za ljudska prava objavljena je zamena četiri od sedam članova komisije, uključujući predsednicu komisije Eugeniju Augustu Gonzaga, prenosi AP.

Bolsonaro se ove nedelje suočio sa oštrim kritikama nakon što je doveo u pitanje okolnosti u kojima je ubijen Santa Cruz, levičarski aktivista tokom vojnog rečima koji je trajao od 1964. do 1985. godine i otac sadašnjeg predsednika Brazilske advokatske komore.

Komisija je 24. jula objavila zvaničnu umrlicu za Santa Cruza u kojoj se navodi da je njegova smrt bila nasilna, prouzrokovana delovanjem brazilske države, u kontekstu sistematskog i generalizovanog progona političkih aktivista tokom diktature.

Nekoliko dana kasnije, bez pružanja dokaza, Bolsonaro je rekao da je Santa Cruza ubila "teroristička grupa" Akao Popular. Prema listu Fola de S. Paulo, Vrhovni sud dao je Bolsonaru 15 dana da razjasni svoje izjave o Santa Cruzu.

#Brazil

'