• Search form

01.08.2019 | 18:32

U trci za najbolji scenario 14 srpskih filmova

U trci za najbolji scenario 14 srpskih filmova

Festival filmskog scenarija (FFS) u Vrnjačkoj Banji prikazaće od 13. do 17. avgusta u takmičarskom programu 43. izdanja gotovo celu produkciju srpske kinematografije iz protekle godine - 14 igranih filmova, a u postfestivalskoj selekciji “Preko plota” još tri manjinske koprodukcije.

Za takmičarski program 43. FFS-a nije bilo stroge selekcije.

“U konkurenciju za prvu, drugu i treću nagradu za najbolji scenario ušlo je praktično sve što je snimljeno u proteklih godinu dana”, rekao je član Umetničkog saveta Dragoljub Vojnov 1. avgusta na konferenciji za novinare u prostorijama Turističke organizacije Beograda.

Festival će 13. avgusta na Letnjoj pozornici “Danilo Bata Stojković”, nakon koncerta Jele Mihailović – Jele Cello, otvoriti film “Kralj Petar I” Petra Ristovskog, koji je i koscenarista s Milovanom Vitezovićem i Vladimirom Ćosićem.

Slede “Psi umiru sami” reditelja i scenariste Nikole Petrovića, “Aleksandra” reditelja i scenariste Saše Radojevića, “Ajvar” Ane Marije Rosi, koja potpisuje scenario s Majom Todorović, “4 ruže” Vasilija Nikitovića koji je koscenarista s Balšom Labovićem, “Zlogonje” Raška Miljkovića prema scenariju Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića, “Delirijum tremens” reditelja i scenariste Gorana Markovića, “O životu i o smrti” reditelja i scenariste Predraga Perišića, “Teret” reditelja i scenariste Ognjena Glavonića, “Taksi bluz” Miroslava Stamatova prema scenariju Marka Backovića i Marka Jocića, “Šavovi” Miroslava Terzića prema scenariju Elme Tataragić, “Reži” Koste Đorđevića prema scenariju Dragana Nikolića, “Južni vetar” Miloša Avramovića koji je koscenarista s Petrom Mihajlovićem i “Pijavice” Dragana Marinkovića, koji potpisuje scenario sa Davidom Albaharijem i Dušanom Spasojevićem.

Šavovi

Na toj listi nema “Zaspanke za vojnike” Predraga Antonijevića i Nataše Drakulić, jer ekipa tog filma, kako je izjavio Vojnov, nije bila zainteresovana za učešće na FFS-u.

Nagrade će dodeliti žiri čiji su članovi scenaristkinja Biljana Maksić, pobednik 42. FFS-a Đorđe Milosavljević (Izgrednici) i filmski novinar, kritičar i autor Milan Nikodijević, nekadašnji direktor FFS-a.

Van konkurencije, na svečanom zatvaranju FFS-a na Letnjoj pozornici biće prikazan dokumentarni film “Godine u (v)etru” Daneta Stanojčića o 50 godina rada Radija Vrnjačka Banja.

Pored večernjih projekcija na otvorenom, u popodnevnom terminu u sali Bioskopa Vrnjačka Banja najavljeni su filmovi koji su manje komunikativni za širu publiku, ali je Vojnov napomenuo da FFS-u zapravo nedostaju još dva dana trajanja kako bi veći broj naslova mogao da ide na veliku Letnju pozornicu.

U bioskopskoj sali biće prikazan i prateći program “Mladi lavovi” – selekcija studentskih filmova s Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.   

Najavljen je i omaž povodom 70 godina rada Jugoslovenske kinoteke, u okviru kojeg će biti prikazan digitalno restaurisani film “Ko to tamo peva”, u prisustvu autora Slobodana Šijana.

Šijan će biti i predavač na tradicionalnoj Školi dramaturgije “Slobodan Stojanović“” koju će voditi Ivan Velisavljević.

Tradicionalni simpozijum FFS-a ovog puta biće održan na temu “TV serije i filmovi: preplitanja i ukrštanja”.

U Biblioteci Vrnjačke Banje biće predstavljene knjige “Milena Dravić ili ključ snova” autorke Anite Panić i “O životu i o smrti” Predraga Perišića.

Postfestivalski program predstaviće 18. i 19. avgusta na Letnjoj pozornici rusko-srpski film “Balkanska međa”, koprodukciju Crne Gore i Srbije “Između dana i noći” i film “Koja je ovo država”, snimljen u koprodukciji Hrvatske, Srbije i Poljske.

Direktor Kulturnog centra Vrnjačke Banje i FFS-a Saša Milenković istakao je da se kultura i turizam dobro dopunjavaju, a da retko koje mesto u Srbiji može da se pohvali tolikim brojem raznovrsnih kulturnih dešavanja kao Vrnjačka Banja.

“Duga tradicija znači i veću odgovornost za nas kao organizatore da sve protekne u redu, ali i da podignemo naš festival bar za jedan stepenik više”, rekao je Milenković, izrazivši zahvalnost na podršci Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, Opštini Vrnjačka Banja i mnogobrojnim sponzorima.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović izjavio je da MKI “i ove godine zdušno podržava FFS, finansijski i na druge načine”, dodajući da Vrnjačka Banja redovno dobija sredstva na konkursu “Gradovi u fokusu”.

“Scenario je kao duša filma. Ja sam trenutno državni sekretar, ali sam novinar iz pisanih medija i zato mi je posebno stalo do teksta. Bez pravog scenarija ni najbolji reditelj ne bi imao šta da radi”, rekao je Gajović.

Predstavnica Turističke organizacije Vrnjačke Banje Mina Kaličanin istakla je da je taj turistički centar prošle godine zabeležio čak milion noćenja.

“Uz renoviranje objekata i stalno poboljšanje uslova i ponude za posetioce, trudimo se da dovedemo što više kvalitetnih kulturnih sadržaja. Posebno smo ponosni na FFS koji spada među pet top manifestacija u Vrnjačkoj Banji”, rekla je Mina Kaličanin.

Prošle godine, na 42. FFS-u, scenario Đorđa Milosavljevića za film “Izgrednici”, u režiji Dejana Zečevića, proglašen je najboljim, nagrađeni su i scenaristi Dimitrije Vojnov za “Ederlezi Rising”, u režiji Lazara Bodrože, te Nikola Pejaković za “Meso” reditelja Saše Hajdukovića.

Festivalski sajt je screenfest.org.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

 (SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav