Kultura

Četvrtak, 01.08.2019.

11:27

Ratko Divjak Quartet ispred Nišvil džez muzeja

Na bini kod Nišvil džez muzeja večeras počinje muzički deo programa ovogodišnjeg Nišvil džez festivala, koncertom kvarteta bubnjara Ratka Divjaka, a pre toga nastupiće duo "Andjelija i Nikola" i sastav "Trademarks".

Izvor: Tanjug

Ratko Divjak Quartet ispred Nišvil džez muzeja
Foto: wangsong/depositphotos

Ratko Divjak je rođen u Vukovaru 1947. godine, a prvi značajniji angažman je imao u osiječkim "Dinamitima" u kojima su svirali Dado Topić i Josip Boček. Završio je džez bubnjeve na kademiji u Gracu i po dolasku u Zagreb, od kraja šezdesetih bio stalni bubnjar raznih postava koje je vodio Boško Petrović sa kojima je nastupao na međunarodnim džez festivalima u Pragu, Montreju, Budimpešti, Beču, Berlinu i Ljubljani.

U Zagrebu je snimao sa Leom Rajtom i Slideom Hemptonom, a sa trijom Tihomira Popa Asanovića nastupio je na međunarodnom džez festivalu u Segedinu. Saradnju sa Topićem nastavio je u grupi "Time" sa kojom je snimio nekoliko albuma.

Punu afirmaciju kao džez bubnjar stekao je u Ljubljani gde je bio član Plesnog orkestra Radio Televizije Ljubljana (kasnije Big Band RTV Slovenije) i nastupao širom Evrope sa mnogim gostima - svetskim džez zvezdama.

Divjakov kvartet čine pijanista Milan Stanislavljević, saksofonista Adam Klem i kontrabasista Fedor Ruškuc, a zajedničko za sve njih je što su rodom iz Srbije, ali su svoje karijere, posle studija džeza u Gracu ostvarili na transferzali Slovenija - Austrija - Nemačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: