Zašto je paradajz preskup u sred sezone

U jeku sezone za kilogram paradajz se mora izdvojiti i dvesta dinara, što je u odnosu na lane četiri puta više. Ovo neće biti konačna cena, jer je velika potražnja, a procene su da će zbog loših vremenskih uslova prinosi na otvorenom biti niži za polovinu u odnosu na lane.

Paradajz proizveden u plastenicima imao je manji rod za oko 20 odsto nego lane. Uz to neke sredine poznate po paradajzu poput Lukinog Sela kod Zrenjanina smanjile su posađene površine za duplo jer su sa paradajzom prošle godine imali gubitak.

Na pijaci u Kraljevu cena paradajza raste iz dana u dan, a u zavisnosti od kvaliteta ponuđene robe za kilogram se mora izdvojiti od 80 do 200 dinara.

Jovan Antić proizvođač organskog paradajza iz Ćuprije sve što proizvede odmah i proda. Beleži duplo veću prodaju nego lane.

"Na cenu paradajza ove godine utiču loši vremenski uslovi i verovatno, kako ja mislim zbog manjeg uvoza ove godine", kaže Jovan Antić, povrtar iz Ćuprije.

Šandor Balanji povrtar iz Lukinog Sela kod Zrenjanina, kao i drugi proizvođači iz ovog sela, svakoga dana sve manje gajbi paradajza vozi na pijacu. Razlog je što rod sa njiva još nije dospeo, a plastenička proizvodnja je prodata i bilo je manje nego lane.

"Za trećinu je manji. To verovatno, mnogo toga je doprinelo tome, ali što se tiče kvaliteta mi smo zadovoljni", navodi Šandor Balanji, povrtar iz Lukinog Sela.

Procena je da u plastenicima i na otvorenom ove godine u srednjem Banatu nema više od 30 hektara, što je duplo manje nego lane. Razlog je i odustajanje od proizvodnje nakon gubitaka u prošloj godini.

"Prošlogodišnja cena paradajza i poplava paradajza iz inostranstva iz uvoza, gde je paradajz bio podcenjen totalno i ljudi jednostavno nisu želeli da ga sade uopšte", kaže Dragan Marković iz PSS Zrenjanin.

Paradajz je tražen i u okruženju. U Sloveniji dostiže dva, a u Grčkoj evro i četrdeset za kilogram. Zato ga poznati proizvođački rejoni poput leskovačkog, koji su uspeli da zadrže sličnu proizvodnju kao lane, od oko 1700 hektara, sada bez problema izvoze.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво