Linkovi

Posle reakcije Ministarstva odbrane: Ko je najveći donator Vojske Srbije?


Vozila Hamvi, donacija američke vojske i ruski MiG-ovi 29, letelice koje su prema tvrdnjama vlasti Srbije donacija Ruske federacije
Vozila Hamvi, donacija američke vojske i ruski MiG-ovi 29, letelice koje su prema tvrdnjama vlasti Srbije donacija Ruske federacije

Koja država je najveći donator Vojske Srbije postala je nepoznanica, pošto je Ministarstvo odbrane reagovalo na medijsku analizu sopstvenog Informatora o radu, dokumenta objavljenog na internet stranici resora odbrane Srbije koji obuhvata period od 2008. do 2019. godine.

Naime, zaključku da su Sjedinjene Države tokom perioda obuhvaćenim izveštajem izdvojile najviše novca, koji se može steći pukim čitanjem dokumenta od 148 stranica – usprotivilo se saopštenjem objavljenim na svom sajtu Ministarstvo odbrane Srbije tvrdnjom da se u tom smislu ipak najviše istakla Ruska federacija. Međutim, za potvrdu te tvrdnje nije ponuđena nijedna činjenica – osim navođenja javnosti već poznatih informacija.

“Vojska Srbije je najveće donacije dobila od Ruske Federacije koja je donirala šest aviona MiG-29, a u toku je realizacija donacije 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2MS i 30 tenkova T-72MS sa pratećim elementima logističke podrške. Osim toga, tokom pregovora za nabavku naoružanja i vojne opreme iz Ruske Federacije dobijeni su značajni popusti i druge olakšice”.

Upadljiva nesrazmera između donacija SAD-a, ali i drugih država i Rusije, objašnjena je neaktuelnošću izveštaja.

“Do razlike u iznosima donacija pojedinih država koji se nalaze u 'Informatoru o radu Ministarstva odbrane' i stvarnog stanja, došlo je iz razloga što u 'Informatoru' nisu prikazane one donacije koje su u toku ili još ne postoji saglasnost obe strane za obelodanjivanjem podataka o iznosima tih donacija”, ukazano je u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Inače u obimnoj publikaciji čiji je izdavač resor odbrane navedeno je da je tokom prethodnih pet godina Srbija od Sjedinjenih Država dobila pomoć od oko 10 miliona dolara u opremi i novcu, čime je ta zemlja ubedljivo na prvom mestu. Druga na listi dobrotvora je Kina, koja je donirala oko 5,2 miliona evra, a za njom slede Norveška sa 586.000 evra, Danska sa 494.860 evra i Velika Britanija sa blizu 185.000 evra.

U Informatoru Ministarstva odbrane Srbije navedeno je da je u poslednjih pet godina Rusija Vojsci Srbije donirala 45.000 evra i to za otklanjanje posledica elementarnih nepogoda i 10 kompleta padobrana.

Od američkih nije zabeležena donacija 19 vozila "Hamvi" koja su juna 2017. predata u Pančevu predata Vojsci Srbije u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Takođe, ostalo je nezabeleženo šest letelica MIG 29, koje su prema tvrdnjama državnih zvaničnika besplatno ustupljene, uz obaveze plaćanja njihovog remonta u iznosu od 185 miliona evra. Kao i nedavna, prema tvrdnjama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, donacija deset ruskih oklopno-izviđačkih vozila pešadije BRDM 2.

Inače, njihov transport duž toka reke Dunav je, zbog sankcija Evropske unije uvedenim Rusiji nakon nelegalne aneksije Krima, sprečila Rumunija.

Ipak, ruska vozila su se pojavila u Srbiji posredstvom mađarskog neba pošto, kako je objasnio Đerđeli Gujlaš šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, avion kojim su prebačeni ruski vojni transporteri nije bio vojni – već civilni.

Deklarativni spoljnopolitički cilj Srbije je članstvo u Evropskoj uniji sa kojom je pregovore o tome otpočela januara 2014. godine. Međutim, aktuelni potezi njene vlasti, koja se sve češće obraća Rusiji za pomoć u vođenju politike koja se kosi sa ciljevima i principima EU, podgrevaju strahovanja o njenom zaokretu ka drugim partnerima – poput Rusije i Kine.

XS
SM
MD
LG