Tabaković: Devizne rezerve na najvišem nivou 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da su devizne rezerve dostigle 12,1 milijardi evra u bruto iznosu, odnosno više od 10 milijardi neto, što „predstavlja najviši nivo deviznih rezervi od kada se ti podaci prate“.

„Tako visok nivo deviznih rezervi obezbeđuje sigurnost ne samo u stabilnim uslovima, već i u slučaju potencijalnih šokova iz okruženja“, rekla je Jorgovanka Tabaković, predstavljajući godišnji izveštj o stabilnosti finansijskog sistema u prošloj godini.

Jorgovanka Tabaković je iznela podatak da su devizne rezerve na kraju prošle godine iznosile 11,3 milijarde evra. Srbija je lane postigla najvišu stopu privrednog rasta u proteklih 10 godina, očuvala nisku i stabilnu inflaciju i ojačala domaći finansijski sistem. Povećana su dugoročna ulaganja, a učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) je smanjeno, uprkos protekcionizmu svetskih ekonomija, geopolitičkim tenzijama i neizvesnosti zbog bregzita, izjavila je Jorgovanka Tabaković.

Ona je iznela podatak da su ove godine u Srbiju ušle dve milijarde evra direktnih investicija, koje su lane dostigle 3,5 milijardi evra, odnosno 8,2 odsto BDP. Tokom šest godina smo inflaciju držali pod kontrolom. Lane je inflacija u proseku iznosila dva odsto, rekla je Jorgovanka Tabaković. Ona je izjavila da je prošle godine odobreno više od 240 milijardi dinara novih investicionih kredita, „što je najviši iznos do sada“.

Prošlu godinu je privreda završila sa neto dobitkom od 500 milijardi dinara, što je za trećinu više nego u 2017. godini, navela je Jorgovanka Tabaković. Ona je izrazila zadovoljstvo zbog rasta dinarske štednje. To je gotovo četiri puta više nego na kraju 2012. godine, a u julu je štednja prešla 70 milijardi dinara, što je odraz većeg poverenja građana u domaću valutu, rekla je Jorgovanka Tabaković.

Direktor Sektora za stabilnost NBS Darko Kovačević je izneo podatak da je Srbija ove godine ostvarila privredni rast od 3,5 odsto i da se očekuje da će rast ubuduće iznositi četiri odsto. Dinar je lane ojačao za 0,2 odsto u odnosu na evro, izjavio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari