Mustafa i Kurti "viđeni" za pobedu na izborima 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (arhivska fotografija)

Prema istraživanjima javnog mnjenja, najveće šanse da formiraju naredni saziv kosovske vlade imaju Isa Mustafa i Aljbin Kurti, lideri Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenje, kažu za Danas izvori s političke scene u Prištini.

Prema našim saznanjima, moguće je da će Mustafa i Kurti „udružiti snage“ u postizbornom savezu, a u tu koalicionu vladu ušle bi i pojedine manje stranke.

U prilog tezi da bi Mustafa i Kurti mogli da budu „veliki pobednici izbora“, govori i nedavna izjava Aljbina Kurtina da bi Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova trebalo da formiraju novu vladu. Te dve partije su, inače, pre nekoliko meseci najavile da će raditi na izglasavanju nepoverenje Haradinajevoj vladi, ali ih je preduhitrila nedavna ostavka Ramuša Haradinaja s premijerske funkcije.

Sagovornici Danasa tvrde da je treća po snazi Demokratska partija Kosova, koju predvodi predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, a Alijansa za budućnost, čiji lider je premijer u ostavci Ramuš Haradinaj, i dalje je četvrtoplasirana, i „podržava je manje od deset odsto birača“. Kako se tvrdi, Haradinajeva partija je pre njegovog odlaska da svedoči pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog, „imala podršku oko osam odsto kosovskih Albanaca“, ali joj je popularnost donekle porasla nakon što je Haradinaj „na sva zvona“ objavio da ide da „brani čast albanskih boraca“.

Predsednik kosovskog parlamenta je pozvao na raspuštanje skupštine i određivanje datuma održavanja izbora, preneo je juče portal KoSSev. „Vreme je za donošenje odluka. Pozvao sam svoje kolege iz političkih stranaka da se okupe u skupštini, da se dogovorimo o raspuštanju parlamenta, a trebalo bi da se dogovorimo i o datumu izbora“, rekao je Kadri Veselji za RTK. Prema njegovim rečima, postoje dve opcije za zakazivanje izbora – sastanak političkih stranaka sa predsednikom Kosova i odluka skupštine o njenom raspuštanju.

Veselji je istakao da će preuzeti inicijativu, što je, kako kaže, u okviru njegovih ustavnih odgovornosti, da sazove sednicu Skupštine, na kojoj bi trebalo dvotrećinskom većinom da bude doneta odluka o njenom raspuštanju. U vezi sa pozivom Ramuša Haradinaja političkim strankama na konsultacije, Veselji je rekao da se neće odazvati, navodeći da je ostavka bila Haradinajeva želja.

– Preći ćemo na izborni proces. Građani su ti koji daju vladi mandat. Kosovo ima institucije, nema potrebe za stvaranjem konfuzije. Izbori su neizbežni, poručio je Veselji, navodi KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari