Najnovije vesti
Vesti Politika
KOLIKO NAS KOŠTAJU PRORUSKI STAVOVI NEPOSLUŠNOG MINISTRA: Ako je Popović protiv EU, nije mu mesto u Vladi

KOLIKO NAS KOŠTAJU PRORUSKI STAVOVI NEPOSLUŠNOG MINISTRA: Ako je Popović protiv EU, nije mu mesto u Vladi

Srbija mora da ostane čvrsto na putu evropskih integracija bez obzira na pokušaj ministra Nenada Popovića da okrene Vladu protiv Evropske unije i približi je Rusiji.

Popović je doveo u pitanje osnovnu politiku Vlade, a pritom je i dalje njen deo i nema nameru da je napusti, kaže Marko Savković Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Popović je doveo u pitanje osnovnu politiku Vlade, a pritom je i dalje njen deo i nema nameru da je napusti, kaže Marko Savković

Ministar bez portfelja Nenad Popović, u Vladi zadužen za inovacije, pokušao je tokom vikenda da inovira i spoljnu politiku Srbije pošto je izjavio da "evropskih integracija više nema" i da je "Briselski sporazum mrtav" te da "srpski politički brod treba okretati polako i mudro u drugom pravcu".

S obzirom na to da je poznato da je Popović proruski nastrojen, to okretanje političkog broda, koje on predlaže, jeste u pravcu Rusije, što se kosi s proklamovanom politikom Vlade da je prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji.

Pročitajte još

Premijerka Ana Brnabić je odmah reagovala, ali i ostavila slobodu Popoviću da sam odluči da li će i dalje ostati u Vladi.

- Podsećam da on kao ministar bez portfelja nije nadležan ni za Briselski sporazum i ocene Briselskog sporazuma, ni za evropske integracije u Vladi Srbije. Ovakve izjave može da daje kao predsednik svoje stranke, a nikako u ime Vlade. Svaki ministar je dužan da sprovodi zajednički dogovorenu politiku, a oni koji to nisu u stanju su slobodni da je napuste - poručila je premijerka.

Umesto odgovora Popovića usledilo je saopštenje njegove stranke Srpske narodne partije u kome se, između ostalog, kaže da je ministar spreman i da ne bude deo vlade.

Povodom ovog ispada Popovića juče je vrlo oštro reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Da li je Briselski sporazum mrtav ili nije, nije Popovićevo da procenjuje, kao ni da procenjuje da li je naš evropski put gotov. To može da kaže samo kao predsednik svoje stranke, a ne kao ministar. Ali, pošto je član vlade trebalo je da se konsultuje. Ja imam puno poverenje u Anu, podržavam je i znam da će biti sve u redu - rekao je Vučić.

Pročitajte još

Inače, ovo nije prvi put da se premijerka i ministar Popović ozbiljno razmimoilaze. Brnabićeva je pre nešto više od mesec dana morala da "spušta loptu" nakon Popovićeve izjave da je "režim Crne Gore neprijatelj Srbije". Takođe, trzavica je bilo i prošle godine, i to zbog hrvatske gej slikovnice "Moja druga obitelj", koja se čak ne prodaje u Srbiji, a koja je iziritirala Popovića. Ministar bez portfelja je izjavio da "uvoz te slikovnice iz Hrvatske pod hitno treba zaustaviti", na šta je opet morala da reaguje Ana Brnabić. Iz svakog od ovih sukoba sa premijerkom Popović je izašao bez većih posledica od prekora.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ističe za "Blic" da sve što se dogodilo na relaciji Brnabić - Popović već viđeno.

- Popović je i ranije solirao u Vladi i za to je u najgorem slučaju dobio samo ukor. Zbog toga se čini da se Vlada i ovoga puta igra dobrog i lošeg policajca i da se, zapravo, ministri iz drugog ešalona koriste kako bi se poslala indirektna poruka Evropskoj uniji da Srbija nije zadovoljna brzinom evrointegracija i da, ipak, ima alternativu za spoljnu politiku u Rusiji i Kini - naglašava Popov.

Kako kaže, Brisel takvom porukom sigurno nije impresioniran.

- Ostavljamo utisak neozbiljne države kada jedan ministar praktično ne trpi nikakve posledice zbog izjave u kojoj se suprostavio ključnim tačkama politike Vlade. U svakoj ozbiljnoj državi Popović bi morao da ide iz Vlade, a ne da mu se ostavlja na volju da li će ili ne on sam da ode, kao da je reč o klubu u koji se ulazi na dobrovoljnoj bazi. Slično je bilo kada su solirali u javnosti Aleksandar Vulin ili Ivica Dačić - podvlači Popov.

I programski direktor Fonda za političku izuzetnost Marko Savković smatra da bi Popović zbog protivljenja zvaničnoj politici morao da ide iz zgrade u Nemanjinoj.

- U javnosti se stvara slika da u Vladi postoji mnogo različitih stavova i pluralizam mišljenja. Međutim, Popović je doveo u pitanje osnovnu politiku Vlade, a pritom je i dalje njen deo i nema nameru da je napusti. To pokazuje da se ovde ne radi o ozbiljnom sukobu - kaže Savković.

Približavanje Rusiji sve opasnije

Programski direktor Fonda za političku izuzetnost Marko Savković apostrofira da je ovakvom izjavom Popovića naneta velika šteta Srbiji.

- Činjenica da Popović nije izbačen iz Vlade pokazuje da je politika Srbije postala riskantna i da više nije delikatno balansiranje između Zapada i Rusije. Srbija intenzivira saradnju sa Rusijom, a pritom se zanemaruje da je sukob Rusije i Zapada sukob koji i dalje traje i potpuno je jasno da oni neće uskoro izgladiti odnose. Sankcije Rusiji su jedina politika EU na kojoj ona poslednjih godina insistira - objašnjava Savković.