Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
Danijel je okačio sliku starog oruđa i pokrenuo LAVINU: Znate li vi šta je ovo i čemu služi (FOTO)

Danijel je okačio sliku starog oruđa i pokrenuo LAVINU: Znate li vi šta je ovo i čemu služi (FOTO)

Ono što je nekada služilo kao neizostavni deo alata svakog zemljoradnika, danas je obično jednačina sa dve nepoznate, barem kod naslednika onih koji su ih koristili, a koji na te alatke nailaze po atarma ili po ostavama u domaćinstvima.

alatka Foto: Dobra zemlja, danijel novaković / Facebook
alatka

U Fejsbuk grupi "Dobra zemlja", poznatoj kao mesto gde zemljoradnici i poljoprivrednici razmenjuju svoja iskustva, član Danijel Novaković je postavio sliku alatke koju je pronašao, a za koju nije znao kako se zove, kao ni čemu služi.

Misteriozna alatka
Foto: Dobra zemlja / Facebook
Misteriozna alatka

- Zna li neko kakvi su se radovi obavljali sa ovom skalamerijom i kako se zove - napisao je on.

U komentarima ispod fotografije, usledila je prava navala komentara u kojima je svako od članova grupe iznosio naziv oruđa shodno kraju iz koga dolaze, ali i o nameni, koja je sudeći prema njihovima rečima, bila i više nego višestruka.

Pročitajte još

Trnorez, kosir, vejnik, kosjerača, srp, kašička, bili su samo neki od odgnovora, dok je namena oruđa išla od toga da je služila za krčenje trnja i šiblja, preko sečenja sitnijeg granja, odvajanja lišća od korena šećerne repe, konoplje, ali i za skidanje blata sa cipela.

Prema komentarima onih upućenih, izgleda da je ovo oruđe imalo dosta namena, pa je shodno tome, bilo jedno od najzastupljenijih alatki u svakom domaćinstvu.