Privreda

Finansijska policija FBiH ulazi u Aluminij

Finansijska policija FBiH ulazi u Aluminij
Foto: Ilustracija | Finansijska policija FBiH ulazi u Aluminij

MOSTAR - Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) naložilo je Finansijskoj policiji FBiH da izvrši nadzor nad financijskim poslovanjem svih uprava mostarskog Aluminija, saopšteno je u utorak iz Kancelarije glavnog kantonalnog tužioca.

Pored toga, Tužilaštvo je naložilo da se tim nadzorom obuhvati cjelokupno razdoblje od posljednje kontrole Finansijske policije pa do dana obavljanja nadzora, kao i da na tim poslovima angažuje dovoljan broj ovlaštenih službenih osoba Finansijske policije.

Takođe, naloženo je da se nadzorom posebno utvrde i provjere poslovi oko nabavke električne energije kao energenta te nabavke svih ostalih sirovina i materijala neophodnih za proces proizvodnje.

Nadalje, naloženo je da se izvrše provjere i sačini analiza prodaje proizvoda iz proizvodnog procesa i da se posebno analiziraju poslovni odnosi s 'velikim' dobavljačima i povezanim društvima, kao i to da se pribavi i analizira sva poslovna dokumentacija koja može upućivati na drugo eventualno nezakonito postupanje i činjenje krivičnih djela i otkrivanja počinioca.

Usporedo s tom aktivnošću, Tužilaštvo je saslušalo određeni broj svjedoka i osumnjičenih u predmetima koji su ranije formirani, kao i po prijavi Udruženja malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, pa su u tom smislu i upućeni pozivi svim dosadašnjim direktorima društva koji do sada nisu saslušavani u Tužilaštvu, i to: Ivi Bradvici, Željku Kordiću, Nikici Ljubiću, Ružici Udovičić, Mariju Gadžiću i Draženu Pandži, te predsjednicima nadzornih odbora.   

U narednom razdoblju uslijediće pozivanje i preostalih članova pojedinih uprava te predsjednika i članova nadzornih odbora iz pojedinih razdoblja rukovođenja Aluminijem, navodi se u saopštenju.   

Iz Tužilaštva naglašavaju kako je od njihovog zadnjeg saopštenja, tj. javnog poziva, Kantonalno tužilaštvo HNK-a zaprimilo svega jednu krivičnu prijavu od Udruženja malih dioničara "Aluminija" d.d. Mostar.

"Tužilaštvo HNK-a profesionalno postupa u svim gore navedenim predmetima i još jedanput odbacuje insinuacije o neprofesionalnosti i političkom uticaju i zahvaljuje pojedinim medijima koji su svojim objektivnim pisanjem te prezentiranjem pojedinih dokaza i činjenica postali koristan izvor informacija za ovo Tužilaštvo", zaključuje se u saopštenju.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije