Najnovije vesti
Vesti Svet
Ruska ambasada osudila ceremoniju održanu u Estoniji jer "glorifikuje SS divizije"

Ruska ambasada osudila ceremoniju održanu u Estoniji jer "glorifikuje SS divizije"

Ruska Ambasada u Estoniji osudila je danas ceremoniju organizovanu 27. jula u znak sećanja na 20. diviziju nacističkog SS na visoravni Sinimae.

Talin Estonija Foto: Ivana Kešanski / RAS Srbija
Talin Estonija

"Izražavamo uznemirenost zbog okupljanja poštovalaca SS što je već postala sumorna tradicija u Estoniji na visoravni Sinimae 27. jula, kada su se čuli podli govori u čast saučesnika u zločinima Adolfa Hitlera i otvoreno pokazivani nacistički simboli", navodi se u saopštenju iz ruske Ambasade.

U saopštenju je posebno izražena zabrinutost zbog prisustva mladih koji uče da poštuju one koji su služili nehumanoj kriminalnoj organizaciji odgovornoj za smrt više miliona nedužnih ljudi, od kojih su neki ubijeni u koncentracionim logorima u Estoniji. U saopštenju se ističe da vlasti ponovo nisu osudile skup kojim se pokušava prepraviti istorija i ublažiti zločini nacističkih kriminalaca.

Ruska Ambasada je podsetila da je miting održan 75 godina nakon oslobađanja Estonije od nacističkog okupatora i zatražila da se oda počast istinskim herojima koji su se borili da čovječanstvo oslobode od zle kuge - nacizma.