Oluja u nedelju iščupala stoletni hrast – zapis u Selačkoj 1Foto: Printscreen / Facebook.com

Meštani Selačke od davnina okupljali su se oko starog hrasta zapisa. Oluja koja je juče zahvatila atar ovog sela iz korena je iščupala stoletni hrast. Nekoliko domaćinstava pretrpelo štetu zbog olujnog vetra.

Drvo – zapis zauzimalo je od davnina veoma važnu ulogu u proslavi seoske slave zavetine. Zavetina je proslava, tradicionalno okupljanje u čast sveca  zaštitnika sela, koja je za svako selo imala i danas ima poseban  značaj, jer u toku litije služena je moleban za napredak sela i za zaštitu od nepogoda i nedaća, prenosi Glas Zaječara.

Meštani Selačke od davnina kao seosku zavetinu proslavljaju Svetog proroka Jeremiju. Seoska slava proslavljena je i ove godine, uz pesmu i veselje. Kolačar je bio Ivan Stojanović, predsednik mesne zajednice Selačka.

U snažnom nevremenu koje je juče zahvatilo atar Selačke desetak stabala je iščupano iz korena, a među njima je bio i stoletni hrast  zapis. Prema kazivanju meštana hrast je star oko pet stotina godina i jedan je od najstarijih  zapisa u našem kraju.

Meštani su sa nevericom primili vest o tome da je hrast oko koga se generacije meštana okupljaju postradao u oluji.

„U nevremenu koje je juče zahvatilo Selačku desetak stabala je isčupano iz korena. Među njima je i hrast zapis. Nadamo se i verujemo da će iz korena izrasti mladice, iako se to kod hrasta retko dešava. Ako se ne dogodi, razgovaraćemo sa sveštenikom i uz blagoslov,  zasadićemo novo drvo.“ – rekao je Ivan Stojanović predsednik mesne zajednice Selačka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari