Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
BORCI I INVALIDI DOBILI KLJUČEVE KUĆA I STANOVA Milioni za zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje u Kozarskoj Dubici

BORCI I INVALIDI DOBILI KLJUČEVE KUĆA I STANOVA Milioni za zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje u Kozarskoj Dubici

Programima zapošljavanja i samozapošljavanja u opštini Kozarska Dubica u poslednje dve godine obezbeđeno je više od 400 radnih mesta, a za to je utrošeno 1.373.000 KM.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Osim toga, raznim vidovima socijalne pomoći obezbeđene su kuće i stanovi porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima te bitno poboljšan status najširih slojeva stanovništva u ovoj potkozarskoj opštini. Rapušteni su kolektivni centri i otkazani alternativni vidovi smeštaja, jer za to ovde više nema potrebe.

To je u Kozarskoj Dubici, prilikom analize socijalnih programa, naveo Duško Milunović, ministar rada i boračko - invalidske zaštite Republike Srpske naglasivši da je dubička opština među vodećim sredinama u Republici Srpskoj koje su u potpunosti okončale zbrinjavanje boračkih kategorija.

Milunović je tokom sastanka sa predstavnicima lokalne uprave naglasio da adekvatnijom medijskom kampanjom programe zapošljavanja treba učiniti dostpunijim nezaposlenima i poslodavcima sa područja dubičke opštine.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

- U Kozarskoj Dubici je po projektima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju izdvojeno 470.000 KM i zaposleno 115 lica sa invaliditetom, što ima posebnu važnost za ovu populaciju – naglasio je Milunović. 

On je takođe kazao da je za programe banjske rehabilitacije, jednokratnih pomoći za socijalno ugrožene osobe sa područja Kozarske Dubice te njihovo lečenje utrošeno 168.000 KM. 

Inače, Vlada Republike Srpske je posredstvom Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite tokom poslednjih nekoliko godina za socijalne programe u Kozarskoj Dubici utrošila više od 9.283.000 KM.

- Najviše novca utrošeno je za socijalno zbrinjavanje radnika koji su nakon stečaja ili gašenja fabrika ostali bez posla. Ovim programom obuhvaćeno je 2.122 radnika a za regulisanje njihovog statusa uplaćeno 5.385.000 KM - rekao je Milunović. 

Osim invalida i radnika koji su sticajem različitih okolnosti ostali bez posla, ovde naglasak stavljaju na program stambenog zbrinjavanja. U poslednjoj etapi time je obuhvaćeno 75 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije Vojske Republike Srpske.

U Opštini Kozarska Dubica zadovoljni su efektima socijalnih programa.

Radenko Reljić, dubički načelnik kaže da je to bitno unapredilo socijalnu sliku ove sredine, gde opštinski budžet nije dovoljan da zadovolji veoma izražene potrebe stanovništva.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

- Novac kojeg je Vlada Republike Srpske uložila u socijalne programe na području dubičke opštine premašuje naš godišnji budžet. To jasno oslikava razmere pomoći iz republičkih izvora koja je za nas izuzetno važna – naglasio je Reljić, piše Srpskainfo.

On smatra da će, pored ostalih mera, stimulisanjem zapošljavanja biti usporen odlazak stanovništva u inostranstvo u potrazi za zaposlenjem, što je sada veoma izraženo u ovoj potkozarskoj opštini.

Zapušteni spomenici iz NOB

Veliki deo partizanskih spomenika u dubičkoj opštini je zapušten, konstatovao je resorni ministar Duško Milunović. On je najavio skorašnju rekonstrukciju spomen - groblja u Drakseniću gde je pogubljeno 260 civila te obnovu još četiri partizanska groblja.

Bista Milanu Tepiću

Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica pohvalio je saradnju sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite RS koje se, zajedno sa lokalno upravom zalaže i za očuvanje antifašističkih tekovina Drugog svetskog rata. On je rekao da je sa ministrom Milunovićem razgovarao i o izgradnji biste narodnom heroju, majoru Milanu Tepiću iz Kozarske Dubice, dodajući da je ova ideja dobila punu podršku.