Srpska Igra prestola 1Foto FoNet SPC.

„Drama“ u Predsedništvu Srbije oko moguće političke pozadine smene jednog, za Sinod SPC, „nepodobnog“ vladike sa mesta profesora Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta zahtevala je hitno pojavljivanje patrijarha Irineja na Andrićevom vencu, kome se predsednik Republike Aleksandar Vučić zahvalio i zato što je „Crkva uvek uz državu i narod“.

AV očito veruje da je on „tri u jedan“, iako SNS vlada sa podrškom četvrtine biračkog tela. Zašto to „blagosilja“ i poglavar SPC, iza kog je 89 godina života, od kojih 60 u monaštvu i 45 u zvanju episkopa, po obrazovanju pravnik, vešt u računu, mnogi kažu posebno sa novcem. Utoliko pre što je patrijarh još koliko u maju, ne trepnuvši, izjavio da politiku AV na KiM podržava ne samo on, nego i ceo Sabor SPC, što se pokazalo netačnim.

Osim što je patrijarh išao kod AV, na vest o smeni na Bogoslovskom fakultetu crkveni krugovi i mediji bliski vlasti i njoj naklonjenim vladikama lansirali su spekulacije o „svilenom gajtanu“ koji patrijarhu navodno pripremaju“ NATO vladike i fanarioti u SPC“, kako nazivaju episkope kritičare politike AV na KiM. Pozivaju se na nedavne izjave NATO zvaničnika, iako je SPC na „meti“ interesovanja Zapada još od juna 1999. kad je grupa i tada „nepodobnih“ vladika zadržala Srbe na KiM, koji su problem za zagovornike kosovske nezavisnosti čak i posle potpunog ukidanja države Srbije na Kosovu, potpisima AV u Briselu.

U „slučaj“ su se uključili i zakleti srpski antiekumenisti, koji su stali uz vlastima bliskog glavnog fanariotu u SPC, prozivajući drugu stranu za sve „zlo“ koje dolazi iz Carigrada. U vrhu SPC mnogi veruju da patrijarh Irinej trči „mrtvu“ trku sa imenjakom episkopom bačkim kad je reč o podršci AV, ali i da ga na tronu Svetog Save zasad „drži“ ravnoteža u odnosu snaga u episkopatu, koji se ne deli samo po političkoj liniji. Da li smo na pragu novog poglavlja u srpskoj „Igri prestola“?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari