Dostupni linkovi

Von der Leyen: Hrvatska je iznimno uspješna priča


Hrvatska je namlađa članica Europske unije, a početkom 2020. predsjedat će Vijećem EU.
Hrvatska je namlađa članica Europske unije, a početkom 2020. predsjedat će Vijećem EU.

Hrvatska je iznimno uspješna europska priča, rekla je u utorak izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen po dolasku u Zagrebu u kratkoj izjavi za novinare prije razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

"Hrvatska je izuzetno uspješna priča i ona je model za mnoge, mnoge zemlje", rekla je von der Leyen. Izrazila je divljenje hrvatskim postignućima i zahvalila na potpori Hrvatskoj i premijeru Andreju Plenkoviću jer su podržali njezin izbor.

Hrvatska vlada oglasila se na Twitteru uz poruku da je premijer Plenković primio novoizabranu predsjednicu EK sa kojom će razgovarati o ulasku Hrvatske u prostor Šengena i europodručje, Višegodišnjem financijskom okviru te o drugim aktualnim temama.

Hrvatska je namlađa članica Europske unije, a početkom 2020. predsjedat će Vijećem EU.

'Izazove pretvoriti u mogućnosti'

​Smjernice svog predsjedanja Europskom komisijom, von der Leyen je dala prije dva tjedna, a ovom prilikom je podsjetila na važnost tema kao što su inovacija, digitalizacija, demografija.

"Mislim da u tome (demografskom) izazovu ima mnogo mogućnosti ako tom pitanju pristupimo na pravi način", rekla je.

Tu je nabrojala prvenstveno potporu za roditelje, subvencije. Demografski pad je problem s kojim se suočavaju mnoge zemlje. "No Europa je predvodnica, mi možemo istražiti kako pristupiti tom problemu i izvući koristi jer "postoje načini da se (izazovi) pretvore u mogućnosti", navela je von der Leyen.

Ponovila je već istaknute ciljeve svog predsjedanja.

"Moji politički ciljevi su uravnotežiti istok i zapad, uravnotežiti sjever i jug, uravnotežiti manje i veće članice", rekla je.

No u tomu je moguće uspjeti samo kroz jedinstvo, istaknula je von der Leyen.

"Ako smo ujedinjeni, napredni, snažni, ako govorimo snažnim europskim glasom", možemo uspjeti.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tokom novinske konferencije
Premijer Hrvatske Andrej Plenković i izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tokom novinske konferencije


Premijer Plenković rekao je da će današnji susret hrvatska strana iskoristiti kako bi predstavila predsjednici Komisije specifičnosti Hrvatske.

"RH lovi korak ne samo sa starim članicama već i novima koje su ušle 2004., 2007. kako bi došla na onu razinu koja je primjerena onima koji su razvijeni u ovoj europskoj obitelji", rekao je Plenković.

Plenković je podsjetio da Hrvatsku već od 1. januara čeka predsjedavanje Europskom unijom.

"Daćemo doprinos usvajanju višegodišnjeg finansijskog okvira, za razdoblje od 2012-2027. koji će jasno odrediti političke prioritete i delovanje EU u idućim godinama", dodao je premijer.

Spomenuo je ispunjavanje svih kriterija za ulazak RH u šengenski prostor, za strategiju uvođenja eura, saopštila je Hina a prenosi Fena.

Dva kandidata po zemlji

Uoči dolaska, Von der Leyen je na svom Twitter nalogu napisala kako se raduje dolasku u Hrvatsku. "Hrvatska je najmlađa članica naše Unije i prava europska priča o uspjehu! Hvala vam za svu podršku, Andrej Plenković", napisala je.

Hrvatska je treća država članica EU koju Von der Leyen posjećuje. Prošloga tjedna bila je u Francuskoj i Poljskoj.

Što se tiče izbora povjerenika u novoj EK, Von der Leyen zatražila je od država članica da joj do kraja kolovoza dostave imena kandidata. Iako je ona zatražila od svih država članica da pošalju dva imena – jednog muškarca i jednu ženu, nitko je nije poslušao. Svih 16 zemalja koje su odgovorile poslalo je svega jedno ime – njih 12 muškarca, a njih šestero ženu. Dvanaest država još nije poslalo svoje kandidate, a krajnji rok je 26. kolovoza.

Ona inzistira na podjednakoj rodnoj zastupljenosti, a – prema najavama – države koje će predložiti ženu za neku od povjerenica u EK imati će mnogo više šanse da dobiju resor u Komisiji kojeg žele. Osim toga, kako "nova" Europa, odnosno tranzicijske zemlje nisu dobile neku od do sada raspodijeljenih čelnih funkcija u europskim institucijama, i to će biti jedan od kriterija za raspodjelu povjereničkih mjesta u novoj Komisiji.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u nedjelju navečer u Dubrovniku kako je dolazak nove predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Hrvatsku značajan zbog percepcije javnosti o težini Hrvatske kao najnovije članice EU koja će 2020. godine prvi put predsjedati Europskim vijećem.

"Nažalost, izbor glavnog kandidata Manfreda Webera je bio blokiran, ali smo na kraju uspjeli dobiti jako dobru kandidatkinju koja zna i posjećivala je Hrvatsku, u odličnim je odnosima s našim ministrom obrane Krstičevićem, a ima veliko iskustvo četiri mandata u njemačkoj vladi", rekao je Plenković.

Povodom njezinog dolaska u Hrvatsku, novi hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je kako je njen dolazak u Zagreb i izraz poštovanja prema Plenkoviću i njegovom angažmanu u pregovorima oko nove vodeće garniture u europskim institucijama.

Ursula von der Leyen na funkciju predsjednice EK dolazi sa mjesta ministrice obrane u njemačkoj vladi. Članica je njemačkog CSU-a, koji je – kao i hrvatski HDZ – član grupacije pučana (EPP) u Europskom parlamentu.

Plenković je bio jedan od dvojice pregovarača pučana. Drugi je bio latvijski premijer Krisjanis Karinš.

XS
SM
MD
LG